Erhverv

Tesla i nye problemer: Angiveligt stævnet af finanstilsyn

Tilsynet mener, at Teslas topchef Elon Musk gik over stregen, da han tweetede, at han havde sikret økonomisk støtte til en afnotering.

Tesla er angiveligt blevet stævnet af det amerikanske finanstilsyn efter en række tweets fra stifteren Elon Musk. Foto: AP

Teslas stifter Elon Musk elsker at sende tweets. Men det amerikanske finanstilsyn, SEC, elsker ham ikke for det.

Ifølge flere amerikanske medier har SEC stævnet Tesla, og dermed bestyrelsen, for at vildlede markedet.

Stævningen kommer, efter at Elon Musk i sidste uge meget overraskende sendte et tweet, hvor han meddelte, at han ville afnotere Tesla, og at han havde finansieringen på plads.

Det fik aktierne i Tesla til at stige voldsomt. Flere analytikere og investorer har da også højlydt brokket sig over den måde at meddele sig til markedet på.

Elon Musk brugte ordene »funding secured«, og det kan være et brud på de børsetiske regler som SEC administrerer. Reglerne siger i bund og grund, at »offentlige udtalelser fra selskabers topchefer skal være sande«.

I mandags kom Elon Musk med en opklarende og længere meddelelse, hvor det stod klart, at han langtfra havde finansieringen på plads.

Tesla-stifteren kunne kun godtgøre, at Saudi-Arabiens oliefond, Public Investment Fund, havde udtrykt interesse for afnoteringsprojektet. Fonden ejer angiveligt omkring fem pct. af aktierne i Tesla.

Også på en anden front er Tesla ramt. Den såkaldte whistleblower Martin Tripp har de seneste dage tweetet ødelæggende detaljer om nogle af Tesla's biler, som han mener bevidst er sendt på markedet trods fejl på batterierne.

Martin Tripp har i forvejen en juridisk strid i gang med Tesla, efter at han tidligere har offentliggjort materiale, der har været skadeligt for bilproducenten.

I sin seneste tweet har Martin Tripp lagt en række fabriksnumre/indregistreringsnumre kaldet VIN ud på Twitter, hvor han advarer kunder, der har fået leveret netop disse biler.

Han skriver: »Har din nye bil nogle af disse VIN? Hvis det er tilfældet, er batteriets celler punkterede/bulede/ødelagte.«

Mens Tesla ingen kommentarer har til, om selskabet er blevet stævnet af SEC, så svarer selskabet, at »Martin Tripps påstande er falske … der er ikke blevet brugt ødelagte battericeller i de Model 3-biler, han henviser til … og alle VIN-numrene er blevet gennemgået, og de fejler intet,« siger en talsperson fra Tesla til CNBC.

Læs også
Top job