Erhverv

Fyret medarbejder beskylder Tesla for at spionere og ignorere narkohandel

En whistleblower har meldt Tesla til det amerikanske finanstilsyn i en sag om overvågning, stort kobbertyveri og narkohandel.

Ifølge en ny whistleblower, så har Tesla overvåget de ansattes private mobiltelefoner, og det skete under direkte opsyn af koncernchef og stifter Elon Musk. Foto: Marcio Jose Sanchez

En tidligere ansat på Teslas fabrik i Nevada, USA, har meldt selskabet til det amerikanske finanstilsyn, SEC.

Den nu fyrede medarbejder, Karl Hansen, beskylder Tesla for at have spioneret mod de ansatte og for ikke at have grebet ind, da selskabet blev gjort opmærksom på, at et mexicansk narkokartel solgte stoffer inde på fabrikken, skriver Reuters.

Desuden har Karl Hansen anmeldt Tesla for ikke at oplyse investorerne om, at tyve stjal kobber og andre råvarer for op mod 240 mio. kr. i løbet af første halvår af 2018.

Anmeldelsen til SEC er indgivet den 9. august under den såkaldte whistleblowerordning.

Hvis SEC finder hold i anklagerne, kan en whistleblower ifølge loven forvente at få mellem 10 og 30 pct. af den bødestraf, som SEC måtte pålægge Tesla.

Karl Hansen var tidligere en del af Teslas interne undersøgelsesteam.

Tesla siger, at man tog Karl Hansens anklager alvorligt, da han bragte dem frem internt og foretog en undersøgelse.

»Nogle af hans beskyldninger er direkte falske. Andre kunne vi ikke finde belæg for,« skriver Tesla i en kommentar.

Ifølge Karl Hansen blev overvågningen af de ansatte iværksat under overopsyn af Teslas stifter og koncernchef Elon Musk.

Den bestod af installation af overvågningsudstyr på virksomhedens kæmpefabrik uden for Reno i Nevada. Den satte Tesla i stand til at aflytte de ansattes private mobiltelefoner, mens de var på arbejde, oplyser Karl Hansens advokat Stuart Meissner.

I anmeldelsen til SEC skriver Karl Hansen desuden, at Tesla også burde have givet offentligheden besked om, at selskabet have fået en skriftlig henvendelse fra det amerikanske narkopoliti, DEA.

DEA havde advaret om, at en ansat på fabrikken måske var involveret i salg af kokain og methamfetamin på vegne af et mexikansk narkokartel på sin arbejdsplads.

Ifølge Karl Hansen gjorde han Teslas ledelse opmærksom på, at han havde opdaget en forbindelse mellem den ansatte og narkokartellet. Og at han indtrængende havde opfordret ledelsen til at tage kontakt til DEA og videregive den information til myndighederne.

»Det nægtede Tesla at gøre, og de fortalte Karl Hansen, at Tesla ville "hyre kræfter udefra" til at undersøge sagen nærmere,« siger Stuart Meissner.

Advokaten hævder, at Tesla hævnede sig på Hansen for at rejse problemstillingerne internt, og at selskabet fyrede hans klient den 16. juli.

Karl Hansen er den anden tidligere Tesla-ansatte, der har anmeldt Tesla under whistleblowerordningen.

Den anden er Martin Tripp, der har offentliggjort forskellige interne oplysninger om Tesla i de seneste måneder.

Senest i begyndelsen af denne uge, hvor han hævede, at Tesla offentliggør oppustede tal for den reelle produktion af antallet af Model 3, og at selskabet bruger beskadigede batterier i nogle af sine modeller.

Læs også
Top job