Erhverv

Apples topchef får solid bonus: 770 mio. kr.

En syv år gammel aftale udløser nu en aktiepakke på over 770 mio. kr. til Apple-boss Tim Cook. Udover løn og kontantbonus på samlet 79 mio. kr. sidste år.

Apple-topchef Tim Cook (til venstre) og den nu afdøde stifter Steve Jobs ses her på et arkivfoto fra juli 2010. Tim Cook får en grundløn, der er tre mio. gange højere end Steve Jobs' løn hos Apple. Men det er aktiepakkerne, der for alvor kan polstre hans bankbog. Arkivfoto: AP

Det går ganske godt for Apple, som for nyligt krydsede en særlig grænse og blev verdens første selskab med en markedsværdi på over én billion dollars, altså 1.000 milliarder dollars.

Og den succes udløser nu en ret solid bonus til Apples topchef, Tim Cook. Med mindre Apple i løbet af fredag bliver ramt af noget katastrofalt og aktiekursen styrtdykker, kan Tim Cook se frem til 770 mio. kr. ekstra i lønningsposen, udbetalt i form af 560.000 Apple-aktier. Det skriver Bloomberg.

Aktiepakken bliver udløst på baggrund af en gammel aftale fra 2011, hvor Tim Cook blev udnævnt som ny topchef for Apple, da Steve Jobs var blevet alvorligt syg.

Dengang ville bestyrelsen sikre, at Tim Cook blev som adm. direktør i mange år, og selvfølgeligt at det gik godt for Apple imens. Så millioner af aktier blev sat til side og vil blive tildelt Tim Cook i små bidder, én gang om året.

Dengang havde aktiepakken en samlet værdi på næsten 2,5 mia. kr., der altså ville blive udbetalt over mange år, hvis målene blev indfriet. Men siden da er aktiekursen næsten firedoblet, og hans årlige udbetalinger stiger derfor løbende i værdi.

I år var den ene halvdel udløst af, at Tim Cook stadig sidder på sin post, mens den anden er bundet op på et performancekrav på børsen. Apple skal over de seneste tre år klare sig bedre end to-tredjedele af virksomhederne i indekset S&P 500. Men det klarede Tim Cook også i fin stil – Apple slog over 80 pct. af de andre topselskaber på den amerikanske børs.

Udover aktiepakkerne, der ligger og venter som en ekstra sensommergave hvert år, modtager Tim Cook en direktørløn på 19 mio. kr. om året og fik i 2017 en direkte bonus på 60 mio. kr. oven i. Men det er altså de årlige aktieportioner, der for alvor varmer på bankkontoen i Tim Cooks husholdning.

Steve Jobs fik i øvrigt kun én dollar om året i løn, siden han vendte tilbage til Apple i 1997. Til gengæld var alene hans aktiepost i Apple over 13 mia. kr. værd, da han døde i 2011, og han ejede tillige omkring syv procent af aktierne i Disney-koncernen, fordi han var en af hovedmændene bag Pixar, som Disney endte med at købe. Samlet var han god for mindst 60 mia. kr.

Tim Cook har i øvrigt – modsat Steve Jobs – altid haft fokus på at give penge til velgørende formål. Han har tidligere lovet, at størstedelen af hans formue vil blive givet væk.

BRANCHENYT
Læs også