Erhverv

Investorerne flygter fra næste generation af grønne virksomheder

Venturefondene har brændt nallerne på cleantech og dropper derfor iværksætterne med de nye bæredygtige produkter. Ærgerligt for den grønne omstilling, mener cleantech-organisation.

Ulla Brockenhuus-Schack er tidligere McKinsey-konsulent, men i dag investor i iværksættervirksomheder via sin fond Seed Capital. Hun går helst uden om cleantech, fordi risikoen er alt for stor. Niels Hougaard

Selvom Danmark bryster sig af at være et grønt foregangsland, ser fremtiden dyster ud for iværksættere med produkter inden for grøn omstilling og bæredygtig energi – såkaldt cleantech.

De danske venturefonde er nemlig flygtet fra de grønne iværksættere efter at have slået sig gevaldigt på cleantech de seneste år. Derfor mangler mange cleantech-selskaber kapital til at skabe fremtidens grønne løsninger.

»Mange venturefonde har virkelig brændt fingrene på cleantech. Det er meget lange og kapitaltunge investeringer, og udsigterne er ekstremt risikable, fordi markedet er så reguleret. Pludselig kan en myndighed eller en ny regulering fjerne hele markedet for en ny cleantech-virksomhed,« siger Ulla Brockenhuus-Schack, managing partner i Danmarks største venturefond, Seed Capital.

Det oplevede Ulla Brockenhuus-Schack selv, da Seed Capital tabte 112 mio. kr. på cleantech-kometen Amminex, der gik konkurs i 2012. Amminex havde udviklet en teknologi, der kunne fjerne skadeligt kvælstof fra dieselmotorer, og landede derfor en kæmpe kontrakt med lastbilproducenten Navistars. Men da de amerikanske myndigheder pludselig underkendte Navistars nye dieselmotor, faldt hele Amminex' forretning på gulvet.

Cleantech giver samfundsøkonomisk gevinst, før det giver privatøkonomisk gevinst, og derfor er det ikke så spiseligt for private fonde.

Henrik Bindslev, bestyrelsesformand i Clean

De nyeste tal fra Vækstfonden understreger også pengetankenes fravalg af cleantech. Mens venturemarkedet i 2012 investerede beskedne 60 mio. kr. i dansk cleantech, var tallet faldet yderligere til ca. 10 mio. kr. i 2016.

En del af forklaringen er, at industrigiganter inden for f.eks. motorer, vandrensning og energi gør det svært for nye selskaber at komme ind på markedet.

»Cleantech er domineret af meget store spillere både internationalt og i Danmark med succeser som Grundfos og Danfoss. Det er svært at bryde den mur for nye cleantech-selskaber, fordi alt afhænger af at kunne sælge deres nye produkt til de her industrielle kæmper,« siger Ulla Brockenhuus-Schack.

Den nystartede venturefond Nordic Alpha Partners har samlet 975 mio. kr. fra bl.a. ATP og Vækstfonden. Her er man ikke helt afvisende over for cleantech.

»Cleantech kræver ofte meget kapital allerede før, der er et produkt på markedet. Men vi afviser ikke cleantech, så længe selskabet har rundet en omsætning på 20 mio. kr. og har bevist et vækstpotentiale. På den måde undgår vi den højrisiko på det tidlige stadie, hvor flere fonde har brændt sig på cleantech,« siger managing partner, Ulrik Jørring.

Mange venturefonde har virkelig brændt fingrene på cleantech.

Ulla Brockenhuus-Schack, managing partner i Seed Capital

Fraværet af private investorer er ikke kun en barriere for selskaberne. Det har også konsekvenser for Danmarks store, grønne ambitioner, mener Henrik Bindslev, bestyrelsesformand i Clean, en cleantech-organisation med bl.a. Danfoss-formand Jørgen Mads Clausen som ophavsmand.

»Cleantech giver samfundsøkonomisk gevinst, før det giver privatøkonomisk gevinst, og derfor er det ikke så spiseligt for private fonde. Det er virkelig ærgerligt, fordi det tynger den grønne omstilling. Man må indse fra politisk side, at der skal skrues op for den offentlige støtte til cleantech-startups, hvis de skal stå på egne ben rent kommercielt,« siger Henrik Bindslev.

Læs også
Top job