Erhverv

Mediesky rigmand har tabt 1 mia. kr. på en uge - nu styrer han mod konkurs

Den norske rigmand og spekulant Einar Aas har tabt stort på spekulative handler.

Einar Aas bor uden for den lille norske by Grimstad. Han er meget diskret og optræder næsten aldrig i medierne. Foto: Google Maps.

En af Norges rigeste mænd, storspekulanten Einar Aas, har tjent styrtende med penge på risikable handler med el. Men de selv samme handler ser nu ud til at sende ham ud i en personlig konkurs.

På blot én uge har Einar Aas tabt omkring 1 mia. kr., og han er nu blevet sat under administration af råvarebørsen Nasdaq Commodities i Oslo. Det skriver en række norske medier på baggrund af en pressemeddelelse fra Einar Aas.

»Mandag den 10. september var der ekstraordinære prisforskelle i det nordiske og tyske elmarked. Jeg har haft for stor en position i forhold til likviditeten i markedet, og i løbet af mandagen blev de sidste 350 millioner af mine frie midler overført. Følgen af dette er en akkord eller en personlig konkurs,« oplyser Einar Aas i pressemeddelelsen.

Kort sagt: Einar Aas har lavet et mislykket væddemål og tabt hele sin formue.

Einar Aas, der er kendt for at være mediesky og holde sig helt ude af offentlighedens søgelys, har selv opbygget sin milliardformue fra bunden. Han var i 2016 den person i Norge med den største skattepligtige indkomst. Men han er også en mand, der har taget store risici.

Formuen blev bygget op via spekulativ handel med derivater på markedet for el. Men store udsving i prisen mellem det nordiske og tyske elmarked mandag fik pludselig hans formue til at styrtdykke.

De 350 mio. norske kr., som Einar Aas overførte, var for at overholde børsens margin-regler. Altså hvor meget sikkerhed, der ligger bag handler.

Men de 350 mio. norske kr. var imidlertid ikke nok, og tirsdag i denne uge blev Einar Aas sat under administration af Nasdaq-børsen. Onsdag blev den norske rigmands portefølje så tvangssolgt, og det medførte et tab på 957 mio. kr. for Einar Aas.

Samlet har Einar Aas tabt mindst 1,31 mia. norske kr. denne uge, skriver E24.no.

Det er ikke kun Einar Aas, der har tabt penge på den spekulative handel. Nasdaq oplyser i en meddelelse, at handlerne også har resulteret i tab for de to "sikkerhedsfonde" Nasdaq Junior Capital og Commodity Member Default Fund.

Det betyder, at de andre medlemmer, der handler på denne del af Nasdaq-børsen, vil skulle skyde friske penge i disse to fonde.

Læs også
Top job