Erhverv
0

Florence kan smadre et billigt forsikringsår

Orkanen Florence, der lige nu hamrer ind i de østlige stater i USA, forventes at skabe ødelæggelser for et tocifret milliardbeløb i dollars. 2018 har ellers været billigt for forsikringsbranchen.

Russ Lewis dækker sine øjne for vindstødene fra orkanen Florence. Billedet er fra South Carolina. Foto: AP/David Goldman

Fredag begynder den amerikanske orkan Florence for alvor at hamre ind i de amerikansk øststater, og billeder fra North Carolina viser, at det går voldsomt for sig.

Udover de ødelæggelser selve orkanen skaber, er vandstanden i de lokale floder allerede begyndt at stige til foruroligende højde, og oversvømmelser ventes. Det er netop mængden af vand og oversvømmelser, som man forventer, vil skabe de største ødelæggelser.

En katastrofeforsker, Chuck Watson fra Enki Research i Savannah, Georgia, anslår over for nyhedsbureauet Bloomberg, at orkanen kan skabe ødelæggelser for mellem 10 og 20 mia. dollars. Det vil gøre den til en kandidat til en plads på listen over de 10 dyreste naturkatastrofer - en liste genforsikringskoncernen Swiss Re løbende laver ud fra de samlede udgifter, som forsikringsbranchen har haft til de forskellige naturkatastrofer.

Hvis forskeren får ret, vil Florence også ødelægge, hvad der ellers så ud til at blive et relativt billigt år for forsikringsbranchen.

Swiss Re opgjorde fornylig de samlede udgifter til katastrofer i første halvår 2018 til 36 mia. dollars. Det er et betydelig fald fra samme periode i 2017 på 64 mia. dollars. Samtidig tror Swiss Re, at den forsikrede del af omkostningerne lander på 20 mia. dollars

På den anden side af kloden slås asiaterne med et andet destruktivt bekendtskab, supertyfonen Mangkhut.

Tidligere naturkatastrofer har vist, at det som regel er dem, der rammer de vestlige lande, de rer de dyreste. Dels fordi folk har flere penge og dermed værdier, dels fordi de forsikrer deres ting i langt større udstrækning end i udviklingslande i Asien.

Målt i antal menneskeliv er tsunamien, der ramte Asien i 2004 klart den værste med et tabstal på 280.000. Men den er ikke på listen over de 10 økonomisk dyreste katastrofer.

BRANCHENYT
Læs også