• Opdateret 17/09/2018 kl. 09:45
Erhverv

MT Højgaard har kurs mod katastroferegnskab

Entreprenørkæmpen MT Højgaard nedjusterer sine forventninger og venter nu at komme ud af 2018 med et driftsresultat på minus 400 mio. kr. Nedjusteringen gør, at den ene fond i ejerkredsen må til lommerne igen.

Artiklens øverste billede
Den ene fond bag MT Højgaard er klar til at tilføre op mod 400 mio. kr. i form af ansvarlig lånekapital for at styrke MT Højgaard. Foto: Jan Dagø

En voldgiftssag ser ud til at få store konsekvenser for MT Højgaard, der nedjusterer sine forventninger til 2018-regnskabet kraftigt og nu venter at komme ud med et minus på driften på 400 mio. kr.

Tidligere var forventningen at lande et driftsresultat et sted mellem 0-50 mio. kr. MT Højgaard-koncernen har tabt en voldgiftssag omkring de såkaldte MgO-plader. Pladerne, som er anvendt i byggerier for at holde vind og vejr ude, har vist sig at suge fugt og medføre bygningsskader.

»Vi må konstatere, at den overraskende voldgiftskendelse efter vores opfattelse ændrer den tidligere praksis markant, når det kommer til ansvarsfordelingen mellem entreprenør og rådgiver ved valg af byggematerialer. Derfor tager vi nu konsekvensen og hensætter til eventuelle forpligtelser i øvrige projekter med MgO-vindplader,« siger bestyrelsesformand Søren Bjerre-Nielsen i en pressemeddelelse.

MT Højgaard hensætter derfor et større millionbeløb til at dække evt. omkostninger i forbindelse med andre boligbyggerier og renoveringsprojekter, hvor koncernen har sat MgO-plader op.

Det hul i jorden, som MT Højgaard har kurs mod at lave i 2018, får den ene ejerfond bag MT Højgaard, Knud Højgaards Fond, til at gribe til lommerne. Koncernen oplyser, at fonden har meddelt, at den vil give tilsagn om tilførsel af yderligere ansvarlig lånekapital på op til 400 mio. kr.

»Vi glæder os over tilsagnet fra Knud Højgaards Fond, som sikrer vores kapitalgrundlag og likviditet,« siger Søren Bjerre-Nielsen.

Knud Højgaards Fond, som er den ene af to ejerfonde i ejerkredsen bag MT Højgaard, meldte sig i august villig til at tilføre op mod 250 mio. kr. i likviditet til MT Højgaard. Dermed har fonden udtrykt villighed til at styrke koncernen med op til 650 mio. kr. Likviditetstilførslerne vil formentlig kræve godkendelse af fondsmyndigheden.

Forud for de 650 mio. kr. ydede Knud Højgaards Fond og det ene børsnoterede ejerselskab bag MT Højgaard, Monberg & Thorsen, et ansvarligt lån på 150 mio. kr.

Det er MT Højgaards datterselskab Enemærke & Petersen, der har tabt voldgiftssagen, og den konkrete sag koster MT Højgaard 2,8 mio. eksklusive moms og sagsomkostninger. Nu skal koncernen i gang med at kigge alle sine sager igennem enkeltvis, fordi præmisserne kan være forskellige fra sag til sag.

»Jeg vil gerne understrege, at den regnskabsmæssige hensættelse er baseret på en skønsmæssig vurdering, og at den også omfatter en række sager, hvor der fortsat er tvivl om ansvarsgrundlaget,« siger Søren Bjerre-Nielsen.

Kendelsen, som ifølge bestyrelsesformanden ændrer praksis omkring ansvarsfordelingen mellem entreprenør og rådgiver i MgO-sagerne, står i kontrast til den første principielle afgørelse, der faldt i byggeskandalen sidste sommer.

I den første voldgiftskendelse i MgO-sagskomplekset gik Enemærke & Petersen fri, mens Vilhelm Lauritzen Arkitekter, der var totalrådgiver på byggeriet, skulle betale erstatning for de fugtsugende facadeplader, som var sat op på et alment boligbyggeri i Skovlunde.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.