Erhverv

Hackere sprænger sig ind i kryptominerne

Hackere har fundet en genvej til at skabe kryptovalutaer. De kan bare læne sig tilbage og se pengene strømme ind, lyder vurderingen fra en it-ekspert.

Hackere har fundet en illegal genvej til at producere kryptovalutaer som bitcoins. 
Foto: AP/Klaus Ohlenschläger

Hackere har udviklet en illegal metode til at fremstille bitcoins og andre kryptovalutaer. Hackerne udnytter en softwarebrist, som blev afsløret af den amerikanske regering og lækket i 2017.

Det rapporterer Bloomberg på basis af en analyse fra organisationen Cyber Threat Alliance, CTA. I analysen konkluderes det, at antallet af sager, hvor hackere er afsløret i illegal produktion af kryptovalutaer er steget 459 pct. i år.

Den voldsomme stigning tilskrives lækagen i 2017 af programmet Eternal Blue, som kan udnytte svagheder i ældre udgaver af software fra Microsoft. Angiveligt blev Eternal Blue udviklet af National Security Agency (NSA), hvorfra det blev stjålet og snart spredte sig blandt hackere.

Med Eternal Blue i værktøjskassen har de fået mulighed for at sætte turbo på udvindingen af kryptovalutaer.

Kryptovalutaer som monero og bitcoins frigives elektronisk med faste intervaller og erobres af den, der hurtigst formår at løse komplicerede matematiske opgaver. For få år siden var disse opgaver af en sværhedsgrad, som kunne løses med en almindelig bærbar computer. Men efterhånden som flere og flere deltager i jagten, er der skruet voldsomt op for sværhedsgraden. De opgaver, der skal løses, er nu så komplicerede, at der mange steder i verden er opført såkaldte bitcoin-miner - dvs. enorme samlinger af computere, som sprøjter løsningsforslag på matematikopgaverne ud.

De færreste hackere kan finansiere sådanne legale kryptovaluta-miner, men med Eternal Blue har de fået mulighed for at bryde ind og trække på andres computerkraft.

»Hackerne kan læne sig tilbage og se pengene rulle ind,« siger chefanalytiker i CTA Neil Jenkins til Bloomberg. CTA blev etableret i 2014 af it-sikkerhedsfirmaer, der ønsker at dele viden om trusler fra blandt andet hackere.

Ifølge CTA er der ingen tegn på, at den hastige vækst i den illegale produktion af kryptovalutaer aftager foreløbig.

Eternal Blue har tidligere været brugt i massive virus-angreb, som menes at komme fra Rusland og Nordkorea.

Læs også
Top job