Erhverv

Einar Aas kunne have scoret 600 mio. på vildt væddemål - i stedet tabte han alt

En fejlslagen satsning på elpriser kostede i sidste uge Einar Aas hele hans formue. Nu har andre investorer kastet sig ud i præcis samme væddemål.

Einar Aas bor uden for den lille norske by Grimstad. Han er meget diskret og optræder næsten aldrig i medierne. Foto: Google Maps.

Hvis den norske storspekulant Einar Aas havde fået ret i et risikabelt væddemål, havde han indkasseret en gevinst på op mod 600 mio. kr. Det skriver Dagens Næringsliv.

I stedet tabte den nu tidligere milliardær alt og risikerer at gå personligt konkurs. Alt sammen fordi han havde satset nærmest hele sin formue på, at forskellen mellem tyske og nordiske elpriser ville blive mindre i 2019.

Væddemålet gik grueligt galt for Einar Aas. I sidste uge blev nordmandens tab på væddemålet så stort, at han ikke havde flere penge at stille som sikkerhed. Derfor blev hele hans portefølje tvangssolgt af råvarebørsen Nasdaq Commodities i Oslo.

Kollapset kostede ikke kun Einar Aas hele formuen, men udraderede også kapitalen i den sikkerhedsfond, som andre energiselskaber skal være med til at dække. Det betyder, at de andre medlemmer, der handler på denne del af Nasdaq-børsen, skal skyde friske penge i fonden.

Sagen har rejst kritik af, at en enkeltperson som Einar Aas kan opbygge en så stor position i markedet uden at have den fornødne sikkerhed.

Selvom Einar Aas har tabt en formue, har det ikke afholdt andre investorer fra at kaste sig ud i præcis det samme væddemål. En analysechef siger til Dagens Næringsliv, at Einar Aas greb »en fantastisk mulighed,« men at han blev fældet af »irrationelle« energiproducenter.

Einar Aas, der selv opbyggede sin milliardformue fra bunden, har gennem årene tjent store summer på risikable handler med elpriser. I 2016 tjente han f.eks. 650 mio. kr. Det svarer til lidt over 1.200 kr. i minuttet.

Der findes kun få billeder af den nu fallerede rigmand, som er kendt for konsekvent at undgå mediernes søgelys. Men i sidste uge var han så nødt til at krybe frem i lyset.

Einar Aas har fået indefrosset alle sine værdier for at undgå, at sultne kreditorer kaster sig over dem. Storspekulanten ejer bl.a. ejendomme for mange hundrede millioner kroner.

Einar Aas begyndte at handle med el i 2001.

Læs også
Top job