Danske pengefonde investerer massivt i færre guldhåb: »​Det er ekstremt vigtigt for at holde vækstkometerne i Danmark«

Flere danske venturefonde går efter guldet ved at investere i færre, men mere modne vækstkometer. Det kan forhindre morgendagens store virksomheder i at flytte til udlandet for at skaffe kapital.

Ulrik Jørring står i spidsen for Venturefonden Nordic Alpha Partners, hvor man har sat en minimumsgrænse for, hvor modne virksomhederne skal være.  Først når et selskab har nået 20 mio. kr. i omsætning, bliver der skudt penge afsted. Foto: Arkiv Universal Robots

Af skade bliver man klog. Efter flere år med svigtende resultater skifter de danske venturefonde strategi. I stedet for at satse på mange små selskaber på et tidligt stadie, investerer fondene i stigende grad i mere modne it-kometer.

Det viser tal fra Vækstfonden.

I 2017 blev næsten 40 pct. af ventureinvesteringerne lavet i den såkaldte later stage-fase, hvor virksomhederne er noget længere på vækstrejsen. Det er en fordobling på bare to år.

Det vidner både om, at venturefondene er blevet mere modne og kapitalstærke, og om at der er flere succesfulde iværksættere, som har brug for store kapitalindsprøjtninger, mener analysechef i Vækstfonden, Ditte Rude Moncur.

»Venturefondene har nået en størrelse, hvor de kan geninvestere større beløb i vækstvirksomheder, som i forvejen er i deres portefølje. De satser generelt på færre, men mere modne selskaber, som er i færd med at skabe en global forretning,« siger hun.

Det er danske vækstkometer som Trustpilot, Peakon og Gomore, de danske fonde polstrer med større kapitalindstrøjtninger, end man så for få år siden.

Senest fik Peakon, der har udviklet en platform til at måle medarbejderes engagement, et rygstød på 130 mio. kr. i februar - bl.a. fra danske Sunstone Capital.

»Det er ekstremt vigtigt for at holde vækstkometerne i Danmark og forhindre, at de bliver nødt til at flytte til USA for at skaffe kapital til at skalere, som vi tidligere har set,« siger Ditte Rude Moncur.

Danske tech-stjerner som vinappen Vivino, spilfirmaet Unity og businessplatformen Tradeshift er de seneste år flyttet til USA i jagten på penge.

Derfor er det gavnligt for Danmark som nation, at venturefondene har skruet op for geninvesteringerne i danske vækstkometer, lyder det fra Jesper Jarlbæk, formand for Danske Business Angels.

»Danmarks største problem er, at de mest lovende iværksættere ikke forløser deres potentiale og bliver globale virksomheder. Og det skyldes mangel på kapital i de senere vækstfaser. Så at venturefondene nu investerer senere i vækstforløbet, er grundlæggende positivt for fremtiden i dansk erhvervsliv,« siger han.

En af de venturefonde, som er gået hele vejen i kursskiftet, er nystartede Nordic Alpha Partners, der har samlet en fond med 945 mio. kr. - bl.a. med penge fra ATP og Vækstfonden. Her vil man kun investere i selskaber, som har nået en omsætning på mindst 20 mio. kr.

»Risikoen er væsentlig mindre senere i selskabernes vækstrejse, og det giver et mere sikkert afkast. Til gengæld er det sværere at komme ind i de senere kapitalrunder, og det er samtidig dyrere på grund af en høj værdisætning,« siger managing partner i Nordic Alpha Partners, Ulrik Jørring.

Vækstfondens nyeste tal peger dog på, at de danske fondes investeringer var faldende i 2017. Til gengæld har flere udenlandske fonde fået øjnene op for Danmark, og 50 pct. af kapitalen kommer nu fra internationale fonde, fortæller Ditte Rude Moncur.

»Udenlandske fonde fylder mere og mere, hvilket betyder, at danske iværksættere har god adgang til international kapital, kompetencer og netværk«.

Læs også