Erhverv

EU-Kommissionen vil pudse vagthund på tilsyn i hvidvasksag

EU-Kommissionen har bedt unionens banktilsyn om at kigge nærmere på, om de danske og estiske finanstilsyn har levet op til sin opgave.

EU-Kommissionen vil have unionens bankvagthund til at kigge nærmere på Danske Bank. Foto: Yves Logghe Foto: Yves Logghe/AP.

De danske og estiske tilsynsmyndigheder får nu muligvis det europæiske banktilsyns projektør rettet mod sig.

EU-Kommissionen har anmodet The European Banking Authority om at efterforske, hvad der gik galt med myndighedernes tilsyn af Danske Banks estiske filial, der er centrum i bankens omfattende hvidvaskskandale.

Det skriver Financial Times på baggrund af et brev, mediet har fået indsigt i.

Kommissionens opfordring kommer efter, at Danske Banks topchef Thomas Borgen har afleveret sin opsigelse i forbindelse med offentliggørelsen af koncernens interne undersøgelse af hvidvasksagen. Her erkendte Danske Bank store fejl og svigt i håndteringen af mistænkelige kunder i den estiske afdeling.

Brevet beder om en efterforskning af, hvordan Finanstilsynet agerede på den information, den danske myndighed fik fra sin estiske pendant. Finanstilsynet er ifølge Financial Times endnu ikke blevet informeret om brevet, men at det vil samarbejde fuldt ud.

Det samlede betalingsflow, som er under lup i bankens undersøgelse, er 200 mia. euro fra 15.000 kunder. Ifølge Finans’ oplysninger er der formodet hvidvask for mindst 100 mia. euro - altså 745 mia. kr.

Det europæiske banktilsyn har mulighed for at pålægge det danske tilsyn og banken at rette sig efter de anbefalinger, tilsynet måtte nå frem til gennem en efterforskning.

Rettelse: Finans skrev tidligere, at EU-Kommissionen vil have det europæiske banktilsyn til at kigge nærmere på Danske Banks ledelses ageren. Det gælder imidlertid kun tilsynenes rolle.

Læs også