Erhverv

Total bekræfter: Fransk oliegigant overtager endnu en bid af Nordsøen

Den franske oliegigant Total overtager Chevrons del af Dansk Undergrunds Consortium i Nordsøen.

Total køber sig til mere indflydelse i den danske del af Nordsøen, erfarer Børsen. Foto: Total

Total øger nu sine aktiviteter i den danske del af Nordsøen. Den franske oliekoncern overtager amerikanske Chevrons andel af gas- og oliejointventuret Dansk Undergrunds Consortium (DUC).

Det bekræfter Total, efter at Børsen skrev en artikel baseret på anonyme kilder.

Chevrons del udgør 12 pct., så Total fremover ejer 43,2 pct. af DUC. Shell står med 36,8 pct., mens Nordsøfonden har de resterende 20 pct. Konsortiet står for at udvinde 90 pct. af den olie og gas, der kommer fra den danske del af Nordsøen.

»Efter at have gennemført opkøbet af Mærsk Oil, er den her handel en fremragende mulighed for at udvide vores tilstedeværelse i den danske sokkel og øge vores interesser i et aktiv, som Total opererer. Vi kommer til at drage yderligere fordel af den igangværende genopbygning af Tyra-feltet,« siger Michael Borrell, Senior Vice President med ansvar for Nordsøen og Rusland i Total, i en pressemeddelelse.

Total købte sig sidste år ind i den danske del af Nordsøen ved overtage A.P. Møller-Mærsks olieaktiviteter for 7,45 mia. dollars, eller 47 mia. kr. I begyndelsen af september fortalte Totals topchef Patrick Pouyanné i et interview med Berlingske, at koncernen gerne vil købe yderligere op i Nordsøen.

»Jeg foretrækker at operere med 45 procents fremfor 31 procents ejerandel. Det er godt at have en større base for sine operationer. Så må vi se, om der er nogle partnere, som er mindre interesserede i at udvikle modne felter,« sagde han til avisen.

I juli sagde Chevron til Financial Times, at koncernen ville påbegynde en proces om at frasælge en stor del af sine aktiviteter i den britiske del af Nordsøen som led i en større nedskalering i Europa.

Shell vil også gerne sælge sine danske Nordsø-aktiviteter, skrev Reuters sidste år.

DUC opererer 15 felter, og i 2017 udvandt konsortiet i gennemsnit 182,000 tønder olie om dagen.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS transportbranchen, hvor el fra vindkraft skal danne grundlag for nye brændselsformer til transportsektoren.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også