Erhverv

Stort flyselskab går konkurs

Primera Air vil indgive konkursbegæring. Mange flyvninger i fare for aflysning.

Arkivfoto: René Schütze/Ritzau Scanpix

Flyselskabet Primera Air er på vej mod konkurs. Det kan berøre tusindvis af kunder.

Primera Air skrev mandag aften på sin hjemmeside, at selskabet ville indgive konkursbegæring ved midnat. Virksomheden meddelte også, at det ikke længere vil være muligt at kontakte selskabet via e-mail og telefon.

Selskabets fly var mandag aften fortsat i luften, men operationerne ville blive indstillet fra kl. 24.00 natten til tirsdag.

Det er angiveligt problemer med at opnå banklån til finansiering af den fortsatte drift, der er årsag til konkursbegæringen.

Primera Air er i de seneste år vokset markant og har åbnet en række nye ruter.

Selskabet er samtidig charteroperatør for især Bravo Tours, der har samme islandske ejer som Primera Air.

»Det er en trist dag for alle ansatte og Primera Airs passagerer. Selskabet har gennem de seneste måneder arbejdet på at sikre finansiering af flyselskabet på lang sigt. Vi har dog ikke været i stand til at få en aftale i stand med vores bank om mellemfinansiering, og derfor har vi ikke noget andet valg end at indgive konkursbegæring,« hedder det i en meddelelse fra selskabet.

Primera Air har åbnet flere oversøiske ruter fra europæiske lufthavne, som flyves med langtrækkende Airbus A321 Neo fly. Endnu flere var planlagt, men selskabet har haft problemer med leverancer fra Airbus, og selskabet har derfor været nødt til at leje fly fra andre selskabet som back up. Det har været dyrt.

Ifølge Primera Airs adm. direktør Anders Ludvigsson har det koster ekstra udgifter på op mod 150 mio. kr.

Samtidig åbner lavprisselskabet Norwegian også oversøiske ruter, så konkurrencen er hård.

Primera Air er ejet af den islandske rejsekoncern Primera Travel Group, der står bag rejsearrangører i Danmark, Norge, Finland og Island.

Flyselskabet består af to selskaber i henholdsvis København og Riga i Letland.

Flåden består ifølge selskabets hjemmeside af 5 stk. Airbus A321 Neo og 18 stk. Boeing 737.

Læs også
Top job