Erhverv

Tusindvis af danskere stadig strandet efter flykonkurs

Rejsegarantifonden må erkende, at antallet af danskere, der er ramt af konkursen i det islandsk-ejede Primera Air, er væsentligt højere end først antaget.

Først var det 800. Men nu har Rejsegarantifonden opgraderet antallet af danske rejsende, der er blevet ramt af krakket i flyselskabet Primera Air, til 2.000.

Det skriver branchemediet standby.dk.

De strandede danskere har fået eller skal have hjælp til at komme hjem primært fra Sydeuropa, efter at det islandsk-ejede flyselskab gik konkurs i sidste uge.

I første omgang anslog Rejsegarantifonden, at det drejede sig om cirka 800 rejsende, men det tal er væsentligt højere, erkender direktør i Rejsegarantifonden, Birgitte Fjeldhoff, over for standby.dk.

Foreløbig er 1.000 rejsende med returbillet til Danmark hjulpet hjem fra sydeuropæiske destinationer som bl.a. Mallorca, Rhodos og Tyrkiet.

»Vi har endnu ikke det fulde overblik, vi er blandt andet afhængige af, at rejsende, der er strandet i udlandet på grund af konkursen i Primera Air, kontakter os,« siger hun til standby.dk.

Det er ikke de eneste udgifter, som Rejsegarantifonden står overfor.

Oven i de 2.000 passagerer kommer formentlig flere tusinde andre.

»Men konkursen vil helt sikkert berøre mange flere, måske andre 2.000, vi kender endnu ikke tallene. Det er rejsende, der havde købt billet med Primera Air til senere afrejse; der er en selvrisiko på 1000 kr. for de rene flight only-billetter; resten kan man få refunderet via Flyfondskassen,« siger Birgitte Fjeldhoff.

Det er SOS International, der sørger for at arrangere hjemtransporten for de strandede danskere på vegne af Rejsegarantifonden, som dækker hele eller dele af udgiften med midler fra Flyfondskassen.

Flyfondskassen er en pulje skabt af midler fra de danske flyskatter, som siden 2015 er pålagt ekstra to kr. til denne kasse.

Fonden dækker dog kun returbilletter med afrejse fra danske lufthavne. Det vil sige, at danskere, der har købt en billet med Primera Air mellem udenlandske destinationer, ikke er dækket.

Primera Air havde sidste år over 600.000 passagerer fra danske lufthavne, primært København og Billund.

BRANCHENYT
Læs også