Serier

Den hovedmistænkte i sag om udbytteskat har fået fængselsdom i Dubai

Myndighedernes indefrysning af milliardværdier i sagen om påstået svindel med udbytteskat skaber nu alvorlige problemer for den hovedmistænkte, Sanjay Shah.

Skattesvindel for milliarder
Forretningsmanden Sanjay Shah efterforskes netop nu af myndigheder i flere lande, og han betragtes som hovedmanden i et internationalt netværk, der fik udbetalt 12,7 mia. kr. fra det danske skattevæsen i refusion af udbytteskat. Myndighederne udlægger sagen som svindel, mens Shah fastholder, at han har udnyttet huller i lovgivningen. Foto: JP

Den hovedmistænkte i alletiders største sag om skattesvindel, Sanjay Shah, er blevet idømt to års fængsel i en straffesag om en dækningsløs check i Dubai.

Shah har ifølge sin talsmand, Jack Irvine, allerede tilbragt tre uger bag tremmer, men han er nu løsladt mod kaution, indtil hans ankesag skal afgøres senere i denne måned.

Skattesvindel for milliarder
  • I 2015 opdagede det daværende Skat, at et internationalt netværk tilsyneladende havde fået udbetalt milliarder i refusion af udbytteskat, som det ikke var berettiget til.
  • Bagmandspolitiet efterforsker sagen i samarbejde med myndigheder i flere andre lande, og undervejs er det lykkedes at få indefrosset store beløb.
  • Myndighederne i Danmark mener, at den påståede svindel har kostet statskassen et tab på mindst 12,7 mia. kr.
  • Sagens hovedmistænkte og helt centrale person er Sanjay Shah, der siden 2009 har levet i luksus i Dubai. Danmark har ingen udleveringsaftale med Dubai.

Finans har fået oplysningerne bekræftet af flere af hinanden uafhængige kilder.

Sanjay Shah efterforskes netop nu af myndigheder i flere lande, og han betragtes som hovedmanden i et internationalt netværk, der fik udbetalt 12,7 mia. kr. fra det danske skattevæsen i refusion af udbytteskat. Myndighederne udlægger sagen som svindel, mens Shah fastholder, at han har udnyttet huller i lovgivningen.

Bagmandspolitiet har efterforsket sagen siden august 2015, men hverken bagmandspolitiets chef, Morten Jakobsen, eller Sanjay Shahs advokat, Kåre Pihlmann, vil kommentere fængselsdommen - heller ikke om den kan få betydning for en eventuel strafforfølgning i Danmark.

Flere eksperter vurderer dog, at det kan blive en fordel for bagmandspolitiet, hvis fængselsdommen stadfæstes under appelsagen.

Shah har ifølge eget udsagn boet i Dubai siden 2009. Her har han optrådt som filantrop med yacht og hus direkte på stranden på den kunstige palmeø, Palm Jumeirah, hvor kun de allerrigeste bor.

Det er dog lykkedes myndighederne at indefryse størstedelen af hans penge, hvilket nu giver ham problemer og også er årsagen til, at han er dømt for at udstede en dækningsløs check.

Læs også
Top job