Erhverv

En af verdens mest kendte bygninger får byggetilladelse - efter 136 år

Barcelonas måske mest kendte bygning, La Segrada Familia, betaler 266 mio. kr. for at få sin byggetilladelse.

Der er næsten altid lange køer for at komme ind og så Gaudis La Segrada Familia i Barcelona. Foto: Krystof Kriz/CTK via AP Images

De begyndte at bygge den i 1882. Men først nu får La Segrada Familia i Barcelona sin byggetilladelse.

Efter nærmest 136 års uafbrudt byggeri får den kendte basilika, tegnet af Antoni Gaudi, sine papirer i orden.

Det sker efter, at La Segrada Familia har aftalt med Barcelonas bystyre at betale 266 mio. kr. for at få sin byggetilladelse i orden, skriver BBC.

Basilikaen har været en konstant byggeplads, men arbejdet på Gaudis enestående bygningsværk ventes afsluttet i 2026 og skal ære 100-året for hans død.

La Segrada Familia besøges hvert år af 4,5 mio. turister, og yderligere 20 mio. besøger området i Barcelona for at beundre den.

Aftalen mellem La Segrada Familia og bystyret er historisk, siger Barcelonas borgmester og de 266 mio. kr. vil blive betalt i 10 rater. Pengene skal bruges til at forbedre den offentlige transport og adgangsmulighederne til monumentet.

Som modydelse bliver byggeriet lovliggjort.

Temple Expiatori de la Sagrada Familia, er en ufærdig kirke og den betrages som Antoni Gaudis mesterværk.

Efter uoverensstemmelser mellem foreningen, som stod for bygningsværket, og den originale arkitekt Francesc del Villar, blev Gaudi sat på projektet i 1884, skriver Wikipidia.

Gaudi ændrede totalt designet og bygningerne blev højere og højere. Han ville bygge tolv tårne, som skulle repræsentere apostlene samt fire tårne for evangelisterne. Tårnene skulle være mellem 90 og 120 meter i højden. To andre tårne skulle repræsentere Jesus og Jomfru Maria. Her ville “Jesus” opnå en højde på 170 meter.

Gaudi døde i 1926, men arbejdet var langt fra færdigt. Tårnene var oprindeligt tænkt som tre gange højere. Først da Barcelona får besøg af den danske Konge Christian 10. i 1929, færdiggjordes tårnene på “fachada del Nacimiento” – fødsels-facaden.

Dele af den ufærdige kirke og Gaudis modeller blev ødelagt under den spanske borgerkrig. Gaudi havde ikke efterladt nogle videre planer for konstruktionen, og arbejdet har derefter været sporadisk.

Læs også