Erhverv

Fløj omvej på 1.500 kilometer - og landede til tiden

Et Turkish Airlines-fly valgte en usædvanlig stor omvej. Alligevel landede flyet til tiden - og sparede brændstof.

Når Turkish Airlines-piloten valgte den store omvej, var det faktisk for at spare penge. Foto: AP/Abdeljalil Bounhar

Passagererne på Turkisk Airlines Flight 800 fik sig et sjældent syn, da de søndag steg ombord på flyet fra Panama City til Istanbul i Tyrkiet.

I stedet for at vælge den korteste vej over Atlanterhavet, Sydfrankrig, det nordlige Italien og Grækenland tog piloten en omvej på cirka 1.500 kilometer. Alligevel landede flyet til tiden og sparede brændstof, skriver Wired.

Når Turkish Airlines-piloten valgte den store omvej, var det faktisk for at spare penge. Det lyder måske underligt, men det skyldes alt sammen de almægtige vejrguder.

Ved at lade vinden gøre så meget af arbejdet som muligt, sparer fly brændstof. Og flyselskaberne har avancerede programmer, som udregner flyets mest lønsomme rute.

Derfor endte Turkish Airlines Flight 800 med at flyve over Cuba, derefter langs USA's østkyst, over Labradorhavet (et havområde i det nordlige Atlanterhav) og videre via sydspidsen af Grønland og Norge, inden det svingede ned over Polen og Rumænien og til sidst landede i Istanbul.

En omvej på 1.500 kilometer, men flyet landede, ifølge FlightStats.com, blot 11 minutter efter den planlagte ankomsttid. Det er til tiden, ifølge luftfartens standarder.

Og hvordan kunne det så lade sig gøre? Svaret: En masse medvind.

Normalvis flyver Turkish Airlines Flight 800 i gennemsnit 870 km i timen på sin tur fra Panama til Istanbul.

Men søndag var der en voldsom jetstrøm over Labradorhavet, og da flyet fik denne vind i ryggen, øgedes flyets hastighed til 1.125 km i timen - uden at flyet brugte mere brændstof end normalt.

Om flyets passagerer undrede sig, da de ud af vinduerne kunne se grønlandske- og norske fjelde, melder historien ikke om.

Ifølge en ekspert er det ikke usædvanligt, at flyselskaber tager store omveje i brug - uden at det øger flytiden og brændstofforbruget, skriver Wired.

Læs også
Top job