Erhverv

Her tjener topchefen mere end 100 gange så meget som de ansatte

Nøgletallet CEO/worker pay ratio afslører, hvor meget mere den adm. direktør i en virksomhed får i årsløn end de ansatte.

Topchef i ISS, Jeff Gravenhorst er blandt de direktører, der tjener mest sammenlignet med virksomhedens ansatte. Foto: Stine Bidstrup

Hvor mange år skal en ansat arbejde, før han eller hun har tjent så meget, som virksomhedens øverste chef tjener på et enkelt år?

Det viser nøgletallet CEO/worker pay ratio, der nærmere bestemt angiver, hvor mange gennemsnitlige årslønninger for en ansat, der går på en enkelt årsløn til direktøren.

Økonomisk Ugebrev har lavet beregningerne for de 100 største selskaber herhjemme på baggrund af virksomhedernes årsrapporter fra 2017.

Danske virksomheder med størst lønforskel
 1. ISS
 2. Carlsberg
 3. Ecco
 4. Danfoss
 5. Pandora
 6. DSV
 7. A.P. Møller-Mærsk
 8. Vestas
 9. Royal Unibrew
 10. Jeld-Wen
 11. TDC
 12. Novozymes
 13. Hempel Gruppen
 14. Danish Crown
 15. FLSmidth
 16. Schouw og Co.
 17. Egmont Fonden
 18. DFDS
 19. Coloplast
 20. Lego
Kilde: Økonomisk Ugebrev

Og de viser, at i fem af landets virksomheder tjener topchefen mere end 100 gange så meget som den menige medarbejder.

Størst er forskellen ifølge Økonomisk Ugebrev i ISS, hvor Jeff Gravenhorst med en årsløn på 18,07 mio. kr. tjener 177 gange mere end den gennemsnitlige ansatte..

På andenpladsen kommer topchef i Carlsberg, Cees ’t Hart, der med en årsløn på 43,2 mio. kr. tjener 173 gange så meget som de ansatte.

Topchef i Ecco, Steen Borgholm, ligger på en tredjeplads med en årsløn på 19,50 mio. kr., hvilket er 164 gange mere end den gennemsnitlige menige medarbejders årsløn.

På en fjerdeplads ligger Danfoss’ topchef Kim Fausing, der tjener 54,3 mio. kr. om året og dermed 122 gange mere end de ansatte.

Og som den femte og sidste topchef, der i 2017 tjente mere end 100 gange mere end sine ansatte, ligger den nyafgåede topchef i Pandora, Anders Colding Friis, der tjente 21,7 mio. kr. og dermed 113 gange mere end sine ansatte.

Økonomisk Ugebrev konkluderer på baggrund af undersøgelsen, at topcheferne i de 100 største danske selskaber i gennemsnit får en løn, der er 29 gange den gennemsnitlige lønmodtageres hyre i samme selskab.

Det er ikke højt, når man sammenligner med hverken Tyskland, Frankrig eller Sverige.

Og tidligere på året kunne The Guardian berette, at topcheferne i USA’s 350 største selskaber tjener 312 gange mere end deres ansatte i gennemsnit tjener.

CEO Worker Pay Ratio er da også blevet døbt »Nøgletallet chefen ikke vil have, at du kender« i avisen.

Myndighederne har for nylig pålagt børsnoterede selskaber i USA og England at angive deres CEO worker pay ratio.

BRANCHENYT
Læs også