Erhverv

Rains har brugt detektiver i kopikamp mod Zara

Det danske tøjfirma Rains har brugt millioner og halvandet år på en retssag mod verdens største modekoncern. Nu går retssagen ind i sin afgørende fase.

Her ses én af de jakker, som Rains mener, at Zara har kopieret. Det er Zaras udgave til venstre og Rains' til højre. Foto: Rains

Danske Rains mener at have fået et afgørende gennembrud i sin kopisag mod modegiganten Inditex, der står bag Zara-kæden og er ejet af verdens femterigeste mand, spanske Amancio Ortega.

Rains har fået to kinesiske fabrikker til at erkende, at de blev instrueret af Inditex til slavisk at kopiere to af Rains’ produkter, henholdsvis en regnjakke og en regnfrakke.

Rains
  • Blev stiftet i 2012 af Daniel Brix Hesselager, Philip Lotko og Kenneth Davids.
  • Alle tre er fortsat ejere af virksomheden, der har hovedkontor i Aarhus.
  • Det primære produkt er regnjakker, men med årene er sortimentet udvidet til også at indeholde tasker og accessories.
  • Rains havde 18 butikker rundt om i verden ved udgangen af 2018. Antallet af butikker skal stige til 70 frem mod 2021, hvor omsætningen skal være på mindst 500 mio. kr.
  • Hvert år siden sin stiftelse er Rains' overskud vokset. I 2018 landede overskuddet efter skat på 22,5 mio. kr.

Ejerne af de to kinesiske fabrikker er nu indkaldt som vidner i retssagen. Finans har set retsdokumenter, hvori ejerne beskriver og underskriver, at de blev bedt af Inditex om at lave identiske kopier af Rains’ produkter. Blot med Zaras logo i nakken.

Daniel Brix Hesselager, medstifter af og forretningsudvikler i Rains, er sikker på, at de kinesiske vidner styrker det danske tøjmærkes sag markant.

»Vi mener ikke, at der kan være tvivl om Zara og Inditex’ hensigt i sagen. De har produceret identiske produkter og dermed lukreret på vores positionering og salgsfremgang,« siger han.

Rains fandt frem til de to kinesiske fabrikker gennem netværk og lokale detektiver, oplyser Daniel Brix Hesselager.

Det danske tøjmærke stævnede Inditex i maj 2017. Siden har der ikke været nyt i offentligheden om sagen, men nu er den på vej ind i sin afgørende fase.

Ifølge Daniel Brix Hesselager har Inditex udskudt den mundtlige forhandling af retssagen tre gange. Til december skal en skønsmand komme med en udtalelse i sagen, og derefter er det Rains’ forventning, at sagen kan forhandles mundtligt i første eller andet kvartal af 2019.

Rains har hidtil brugt et millionbeløb på sagen.

»Vi har et principielt motiv for at føre sagen til ende. Vi vil vise, at globale mastodonter ikke uhindret kan stjæle designs og krænke rettigheder som en del af deres forretningsmodel. Vi ved, at der er mange fagpersoner og kollegaer, som afventer sagens resultat og eventuelt ønsker at følge i vores fodspor. Vi vil motivere flere til at tage kampen op,« siger Daniel Brix Hesselager.

Det endelige erstatningskrav mod Inditex ligger endnu ikke fast. Det afhænger af Inditex’ salg af de produkter, som påstås kopieret fra Rains. Inditex har nægtet at oplyse salgstal før efter dommen i retssagen, fortæller Daniel Brix Hesselager.

Vi vil vise, at globale mastodonter ikke uhindret kan stjæle designs og krænke rettigheder som en del af deres forretningsmodel.

Daniel Brix Hesselager, medstifter af og forretningsudvikler i Rains

Inditex ønsker ikke at kommentere sagen mod Rains, oplyser modekoncernens danske advokat Nicolai Lindgreen fra Kromann Reumert.

Det er ikke første gang, at Rains slæber en konkurrerende virksomhed i retten for at kopiere. I foråret 2017 blev danske Tif & Tiffy Denmark ApS dømt af Sø- og Handelsretten til at stoppe produktion, markedsføring og salg af regnjakker, der ifølge retten var efterligninger af Rains’ produkter.

»Udover at føre retssager for at beskytte vores rettigheder har vi også tidligere skullet tilbagekøbe varepartier for at beskytte vores brand på grund af distributørers salg af vores varer i direkte strid med aftalen. Vi anser disse sager som en naturlig konsekvens af at drive et eftertragtet brand,« siger Daniel Brix Hesselager.

Læs også
Top job