Erhverv
BREAKING

Mærsk-familien har tabt stort milliardbeløb på Danske Banks krise

Danske Banks største aktionær, Mærsk-familien, har i år tabt et stort milliardbeløb på bankens krise. Tirsdag rensede familien ud i Danske Banks bestyrelse.

Her ses flere medlemmer af Mærsk-familien. Fra venstre er det Leise Mærsk Mc-Kinney Møller, ældste datter af Mærsk Mc-Kinney Møller, Robert Uggla, barnebarn af Mærsk Mc-Kinney Møller, og Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der er den yngste af Mærsk Mc-Kinney Møllers døtre. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen

Et kurstab på 19 mia. kr. i 2018.

Det er, hvad Mærsk-familien måtte sluge, inden den som største aktionær i Danske Bank tirsdag valgte at gribe ind og lave en udrensning i bankens bestyrelse.

En udrensning, der betød, at Danske Banks mangeårige bestyrelsesformand Ole Andersen snart stopper på posten som den foreløbige kulmination på hvidvaskskandalen i banken.

Mærsk-familien har i 2018 måttet se sin beholdning på 20 pct. af Danske Bank-aktierne gå fra en værdi på 43,3 mia. kr. til de nuværende 24,2 mia. kr.

Det viser beregninger, som Finans har foretaget.

Mærsk-familiens aktiepost i Danske Bank har tabt værdi siden årsskiftet:

Værdi den 31. december 2017 i kr.43.292.478.918
Værdi den 6. november 2018 i kr.24.199.707.303
Forskel i forhold til årsskiftet i kr.-19.092.771.615

Mærsk-familien har fået kritik for manglende handling i hvidvaskskandalen. Men den kom altså tirsdag, da familien pegede på Dansk Industri-topchef Karsten Dybvad som ny formand i Danmarks største bank.

Aldrig før har Mærsk-familien presset en bestyrelsesformand ud på den måde i et af familiens porteføljeselskaber.

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har aktiekursen været én af de afgørende grunde til, at Mærsk-familien nu greb ind.

»Mærsk-familien har med gårsdagens ”udnævnelse” af Karsten Dybvad som stærk kandidat til formandsposten i Danske Bank dokumenteret, at de både er trætte af aktiekursfald, hvidvasksagen og håndteringen af den. De ønsker at starte på en frisk,« skriver han i en kommentar.

Mærsk-familien har været aktionær i Danske Bank siden 1928. Mærsk-arvingen Robert Uggla, der er direktør for familiens holdingselskab, gjorde det tirsdag klart, at det var tid til forandring i Danske Bank.

»Som aktionær i Danske Bank forventer vi, at banken er førende inden for virksomhedsledelse og government. At der er en ordentlighed og rettidig omhu. Set i det lys mener vi, at der er brug for en ny ledelse. Det er vigtigt, at Danske Bank får en ny formand,« sagde han.

Mærsk-familien ejer 20 pct. af Danske Bank gennem selskabet APMH Invest A/S. Det selskab havde i 2017 et overskud efter skat på 4,8 mia. kr.

Knap 90 pct. af APMH Invest aktieposts overskud, svarende til 4,2 mia. kr., stammede i 2017 fra ejerskabet af Danske Bank.

BRANCHENYT
Læs også