Erhverv

Ejere ser ud til at blive enige om fusion: Skrantende MT Højgaard har brug for flere penge

Entreprenørkæmpen MT Højgaard ser snart ud til at få ro på ejerfronten, men der er brug for ny kapital. MT Højgaard må nedjustere igen igen.

MT Højgaard nedjusterer endnu engang sine forventninger til 2018. Foto: Jan Dagø Foto: Jan Dagø

Ejerne bag det kriseramte MT Højgaard ser ud til at lande en fusion, så MT Højgaard får ét samlet holdingselskab som ejer i stedet for en snørklet struktur med to. Det er og MT Højgaard Holding A/S , der skal fusioneres.

Ejerstrukturen i MT Højgaard
  • MT Højgaards historie går 100 år tilbage. I 1918 grundlagde Sven Schultz og Knud Højgaard Schultz virksomheden Højgaard & Schultz, og i 1919 etablerede Axel Monberg og Ejnar Thorsen entreprenørvirksomheden Monberg &Thorsen.
  • De to virksomheder fusionerede i 2001, og MT Højgaard blev en realitet.
  • MT Højgaard er indirekte børsnoteret, da de to holdingselskaber bag MT Højgaard er på børsen. Det drejer sig om Højgaard Holding og Monberg & Thorsen, som har de to fonde Ejnar og Meta Thorsens Fond samt Knud Højgaards Fond i ejerkredsen.
  • Højgaard Holding ejer 54 pct. af MT Højgaard, mens Monberg & Thorsen ejer de restende 46 pct. af koncernen.
  • Knud Højgaards Fond ejer 68,7 pct. af Højgaard Holding og sidder på 89,3 pct. af stemmerne, mens Ejnar og Meta Thorsens Fond ejer 44,2 pct. af Monberg & Thorsen og sidder på 80,9 pct. af stemmerne.

I en fondsbørsmeddelelse skriver de to ejerfonde bag holdingselskaberne Ejnar og Meta Thorsens Fond og Knud Højgaard, at forhandlingerne om fusionen går som planlagt.

Nyheden kommer samtidig med, at MT Højgaard må nedjustere for tredje gang i år. Nu venter entreprenørkoncernen at komme ud med et underskud på driften på 550 mio. kr. mod et minus på 400 mio. kr. tidligere. Nedjusteringen er kommet i forbindelse offentliggørelsen af MT Højgaards regnskab for tredje kvartal.

Det gør, at der er brug for ny kapital. Ejerfondene skriver, at hvis en fusion realiseres, så vil der blive arbejdet på yderligere at styrke kapitalgrundlaget i MT Højgaard.

Nedjusteringen til 400 mio. kr. kom efter udfaldet af en voldgiftssag, som datterselskabet Enemærke & Petersen tabte. Den betød, at koncernen måtte sætte et stort millionbeløb af til regninger i lignende endnu uafgjorte sager. Det drejer sig om de såkaldte MgO-plader, der bliver anvendt i facader, og som har vist at suge fugt til sig og dermed give bygningsskader.

Det er dog ikke, MgO-pladerne, der er skyld i den nye nedjustering, men i stedet primært et større anlægsprojekt, der ikke er gået som ventet og derfor koster dyrt.

Knud Højgaards Fond har sammen med det ene holdingsselskab tidligere ydet et lån på 150 mio. kr. til MT Højgaard, men det lån har de valgt at sætte en streg over:

»Ud fra et fælles ønske om at styrke kapitalgrundlaget i MT Højgaard har parterne indgået aftale om at eftergive disse lån,« heddder det i fondsbørsmeddelelsen.

Desuden lufter de to fonde at sløjfe de stemmetunge a-aktier, som fondene selv sidder på. Ifølge meddelelsen påtænker de nemlig at stille forslag om en ophævelse af klasseopdelingen af aktiekapitalen i det fortsættende selskab efter fusionen, Højgaard Holding.

Regnskabstal for MT Højgaard:

I mio. kr. 3. kvartal 2018 3. kvartal 2017
Omsætning 1.583 1.962
Primært driftsresultat før særlige poster -459 65
Resultat før skat -463 -38
Resultat efter skat -527 -57
Læs også
Top job