Erhverv

Her står over 50 mio. boliger tomme

Det vrimler med ”spøgelsesboliger” i Kina. Det kan blive et alvorligt problem.

Hvis du mangler tag over hovedet, kan du altid flytte til Kina. Her er boligmarkedet så meget ude af kontrol, at næsten en fjerdedel af alle boliger i byerne står tomme.

Det viser en omfattende rapport udarbejdet af forskere fra Southwestern University of Finance and Economics, skriver Bloomberg.

De kinesiske myndigheder har ellers ihærdigt forsøgt at få styr på markedet for ejendomme, bl.a. med restriktioner og hårde ord fra præsident Xi Jinping.

»Huse er bygget til beboelse – ikke til spekulation,« som præsidenten sagde tilbage i oktober.

Men spekulanterne fortsætter lystigt med at købe ejendomme. Det har ført til store prisstigninger, som holder millioner af kinesere ude af boligmarkedet. De har simpelthen ikke råd til en adgangsbillet.

»Der findes ikke noget andet land med en så høj andel tomme boliger som Kina,« siger professor Gan Li til Bloomberg.

Over 22 pct. af alle boliger i de kinesiske byer står tomme. Det svarer til over 50 mio. boliger. De mange millioner spøgelsesboliger kan blive et alvorligt problem, hvis ejendomsmarkedet begynder at krakelere.

Så vil ejerne formentlig forsøge at sælge ud, hvilket vil føre til store prisfald.

»Skulle ejendomsmarkedet begynde at revne, vil den mængde boliger, som herefter forsøges afsat, ramme Kina som en oversvømmelse,« siger professor Gan Li til Bloomberg.

Det er bl.a. manglen på alternative investeringsmuligheder, der får spekulanter og investorer til at placere penge i ejendomsmarkedet, lyder det.

BRANCHENYT
Læs også