Erhverv

Statsrevisorerne raser: Skatteministeriet har i årevis ignoreret misbrug af afgiftsordning for biler til eksport

Rigsrevisionen fastslår, at en årlig udbetaling af eksportgodtgørelse på mere end 1 mia. kr. i et ukendt omfang skyldes svindel. Statsrevisorerne kritiserer både Skat og Skatteministeriet.

Artiklens øverste billede
En ny beretning fra Rigsrevisonen afdækker, at Skat og Skatteministeriets kontrol med refusion af bilafgifter ved eksport af brugte biler sejler. Foto: Mikkel Tariq Khan.

Rigsrevisionen har kigget Skatteministeriets håndtering af afgiftsrefusion ved eksport af biler i kortene, og det er ikke noget kønt syn, der åbenbarer sig.

»Skatteministeriet har haft kendskab til misbrug af ordningen siden 2008, og dette er underbygget med flere interne rapporter siden 2015,« fastslår Rigsrevisionen i en ny beretning.

Den 34 sider lange beretning giver ikke Skatteministeriet gode kort på hånden.

Statsrevisorerne finder, at Skatteministeriets forvaltning af og kontrol med refusion af registreringsafgift ved eksport af brugte køretøjer er meget utilfredsstillende.

Statsrevisorernes bemærkning til Rigsrevisonens beretning

I stedet påpeger statens økonomiske vagthunde, at Skatteministeriet både har været vidne til, at der er udbetalt eksportgodtgørelse for biler, som ikke har været berettiget til at få bilafgifter retur, ligesom biler er blevet anmeldt til alt for høje handelspriser af eksportører og bilforhandlere via en såkaldt selvanmelderordning.

Især hæfter Rigsrevisionen sig ved, at ordningen med refusion af registreringsafgifter ved eksport af biler oprindelig blev skønnet til årligt at ville koste statskassen ca. 35 mio. kr.

Men siden 2013 har Skat refunderet mere end 1 mia. kr. om året, uden at det har fået hverken Skatteministeriet eller Skat til at slå alarm.

Rigsrevisionen tøver i sin beretning ikke med at slå fast, at stormløbet på refusionsordningen i visse tilfælde skyldes regulær svindel. Hvor mange penge statskassen – og dermed skatteyderne – er blevet snydt for, er dog endnu uvist, lyder meldingen.

»Skatteministeriet har endnu ikke opgjort, hvor stor en del af de uberettigede udbetalinger, der skyldes svindel,« fastslår Rigsrevisionen.

Folketingets statsrevisorer lægger ikke fingre imellem i deres kritik af både Skatteministeriets og Skats optræden i afgiftssagen.

»Statsrevisorerne finder, at Skatteministeriets forvaltning af og kontrol med refusion af registreringsafgift ved eksport af brugte køretøjer er meget utilfredsstillende,« fastslår statsrevisorerne i en kommentar til Rigsrevisionens beretning.

Bedre går det ikke for Skat, der også får et alvorligt hak i tuden af statsrevisorerne.

»Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at Skats kontrolindsats på området ikke har været tilrettelagt på en måde, der spejler Skats viden om misbrug,« lyder meldingen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har indkaldt Folketingets partier torsdag til en drøftelse af et indgreb overfor ordningen med refusion af bilafgifter, når biler sendes ud af landet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.