Serier

Så mange milliarder uddelte de danske fonde i 2017

Finans Fakta: De danske fonde uddelte sidste år bevillinger for mere end 17 mia. kr., hvilket er en stigning på mere end 1,5 mia. kr. i forhold til året før.

De magtfulde fonde
Operahuset i København blev skænket af en af landets største fonde, A.P. Møller Fonden. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard.

Milliarder til videnskab, forskning og kulturlivet.

De danske fonde uddelte sidste år bevillinger for næsten 17,1 mia. kr., hvilket er en stigning på ca. 0,4 mia. kr. i forhold til året før.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er især landets erhvervsdrivende fonde, der bl.a. tæller store og kendte fonde som A.P. Møller-Mærsk Fonden, Carlsbergfondet, Lego Fonden, Velux-fonden og Novo Nordisk Fonden, der har løftet låget på pengekassen.

Ud af de 17,1 mia. kr., der blev bevilget sidste år, kom de 11,5 mia. kr. fra de erhvervsdrivende fonde, hvilket er en stigning på ca. 1,6 mia. kr. i forhold til året før.

Resten af beløbet på 5,6 mia. kr. kom fra de almene fonde.

Det var især videnskaben, der nød godt af bevillingerne. I alt 9,3 mia. kr. gik til videnskab, der også inkluderer forskning, viser tallene fra Danmarks Statistik. Det svarer til over halvdelen af de samlede bevillinger.

Tallene viser dog også, at den danske fondsverden er præget af en række få store aktører, der står for langt størstedelen af de uddelte midler. Således stod de ti største fonde for 53 pct. af de samlede bevillinger.

Der findes i alt ca. 5.500 fonde i Danmark - heraf knap 1.400 erhvervsdrivende. Skatteministeriet skønner, at de erhvervsdrivende fonde alene sidder på en samlet egenkapital på ca. 420 mia. kr. - en stigning på ca. 200 mia. kr. i forhold til 2007. Tallet er dog behæftet med en betydelig usikkerhed, da der ikke føres en egentlig kontrol med fondenes formuer.

Fondenes bevillinger har dog også været omdrejningspunkt for politiske slagsmål. Bl.a. har der været stor debat om fondenes skattefordele, fordi bevillingerne de seneste år er steget, samtidig med at fondene har trukket mere fra i skat.

Læs også
Top job