Erhverv

Einar Aas tabte formue over natten: Undgår konkurs og kan tjene 932.000 kr. til sig selv

Den fallerede milliardær Einar Aas må tjene en klækkelig hyre uden om sine kreditorer. Ikke alle er tilfredse med, at han beholder pragtvilla, biler og både.

Einar Aas bor uden for den lille norske by Grimstad - og det kan han blive ved med. Foto: Google Maps.

For få måneder siden var den mediesky storspekulant Einar Aas en af Norges rigeste personer.

Men et fejlslagent væddemål på risikable handler med elpriser kostede nærmest over natten størstedelen af Einar Aas’ formue. Den nu tidligere milliardær skal dog ikke leve af vand og brød, selvom at han skylder penge til i alt 166 kreditorer.

Torsdag indgik den fallerede rigmand en aftale med kreditorerne, som betød, at han i de næste tre år vil kunne tjene op til 125.000 euro – svarende til 932.000 kr. – årligt uden at skulle give nogen af pengene til kreditorerne.

Det skriver den norske avis Dagens Næringsliv.

Einar Aas undgår en personlig konkurs og får desuden lov til at beholde sin pragtvilla i Grimstad, biler, både og kunst for millioner. Det er ikke alle tilfredse med.

Einar Aas’ tidligere arbejdsgiver Agder Energi, der var en af de største kreditorer i sagen, var imod aftalen og mener, at Einar Aas er sluppet for let.

»Vores mål var aldrig at fælde ham, men vi mener, at det er fuldt ud muligt at flytte ind i et rækkehus. Man har ikke brug for at beholde et hus til 50 millioner, både, biler og kunst,« siger Tom Nysted, koncernchef i Agder Energi, til det norske medie E24.

De 166 kreditorer er alle medlemmer af Nasdaq Clearing på den nordiske elbørs, Nasdaq Commodities. De måtte tilsammen indbetale over en milliard norske kroner til børsens sikkerhedsfond for at dække Einar Aas’ kæmpetab. Hovedpersonen var nemlig blanket af.

Med aftalen mellem Einar Aas og kreditorerne får kreditorerne nu cirka to tredjedele tilbage af det, som Einar Aas skylder dem, skriver Dagens Næringsliv. Flere brancheanalytikere vurderer, at Einar Aas sagtens vil kunne gøre comeback på elmarkedet.

Einar Aas har gennem mange år tjent styrtende med penge på spekulativ handel på elmarkedet.

Han har desuden flere gange været nordmanden med den største skattepligtige indtægt på et år. I 2016 tjente han f.eks. 650 mio. kr. – det svarer til lidt over 1.200 kr. i minuttet.

BRANCHENYT
Læs også