Erhverv

Nu er dansk kæmpelandbrug kollapset helt

På under tre år voksede AC Farming fra ingenting til Danmarks næststørste svineproducent. Nu ser det endegyldigt ud til at være slut.

Samtlige af AC Farmings datterselskaber, herunder det i Kollund, er nu under konkurs. Foto: Google Maps.

En af Danmarks største landbrugsbedrifter, AC Farming, har nu begæret sit sidste datterselskab konkurs. Dermed ser det endegyldigt ud til, at det tidligere svineimperium helt og aldeles kollapser.

I september blev AC Farming og størstedelen af dets datterselskaber begæret konkurs. Men et af datterselskaberne, Kollund Øst, undslap i første omgang og kom i stedet under rekonstruktion.

Formålet med en rekonstruktion er at gøre et selskab solvent igen, f.eks. ved at frasælge hele eller dele af selskabet. Kollund Øst omfatter bl.a. en ny stor svinestald, der er blevet døbt Den Sorte Diamant.

Men missionen om at redde selskabet er slået fejl. Kollund Øst er nu også begæret konkurs, fremgår det af en registrering i Statstidende.

Dermed er samtlige af AC Farmings seks datterselskaber nu under konkurs.

Historien om AC Farming er en historie om store armbevægelser, eksplosiv vækst og voldsom gæld. Med en hovedrig investor i ryggen formåede stifter Jan Rodenberg og hans partnere på under tre år at bygge et svineimperium. 18 gårde og en produktion af 250.000 smågrise årligt - én gris hvert andet minut - blev det til, inden korthuset pludselig faldt sammen.

Pengemangel var den simple årsag til, at ledelsen i AC Farming måtte give op. Man havde ekspanderet kraftigt og bygget meget op på kort tid. Så kom den sløje høst under sommerens tørke, og da det ikke var muligt at skaffe frisk likviditet, var der kun én udvej.

»Man har forsøgt sig med forskellige redningsplaner, uden at det har givet pote. Det er baggrunden for, at man nu vælger at trække stikket,« forklarede kurator Lars Hjortshøj Nielsen til Finans.

Ejerskabet af AC Farming er fordelt på fire aktionærer. De tæller, udover stifter og adm. direktør Jan Rodenberg, erhvervsmanden Jan Daugaard Pedersen og landmændene Jonas Juhl Kristensen og Carsten Lund Thomsen.

Over 100 kreditorer har penge i klemme i konkursen. En af de største kreditorer er byggefirmaet Gråkjær, der stod for byggeriet af svinestalden Den Sorte Diamant.

BRANCHENYT
Læs også