Erhverv

Tulip forbløder: Giganttab tvinger Danish Crown til at udskyde strategimål

Danish Crowns største datterselskab, britiske Tulip Ltd., har for tredje år i træk blodrød bundlinje. Driftsunderskuddet lyder på 260 mio. kr., og Tulip har på tre år tabt over 700 mio. kr

Artiklens øverste billede
Slagterigiganten Danish Crown er ramt af endnu et kæmpe underskud i koncernes store britiske datterselskab. For et år siden var meldingen ellers, at problemerne i selskabet var løst. Foto: Gregers Tycho

Slagterigiganten Danish Crown har netop offentliggjort et årsregnskab, som er præget af endnu et kæmpe underskud i koncernens største datterselskab, britiske Tulip Ltd.

Tulip har det seneste år haft et driftsunderskud på 260 mio. kr., og set over de seneste tre år løber driftsunderskuddet dermed op i 700 mio. kr.

Tabene i det britiske datterselskab er så store, at det nu tvinger Danish Crown til at udskyde koncernens strategiske mål om at forbedre indtjeningen.

»Vi er bestemt ikke tilfredse med regnskabet. Vi er fortsat hårdt ramt af problemerne i vores engelske forretning. Samtidig har en kombination af uro på verdensmarkedet, generelt lave verdensmarkedspriser på grisekød samt en stærk euro kostet på indtjeningen i det forløbne år,« forklarer Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

Udfordringerne er så store, at Danish Crown nu opgiver, at nå sine strategiske indtjeningsmål inden 2021. Målet har hidtil været, at slagterigiganten inden da skulle øge sit indtjeningsmæssige forspring til en udvalgt gruppe af konkurrenter med 60 øre pr. kilo svinekød. Andelsselskabet Danish Crown er ejet af de danske svineproducenter, og for dem vil en forbedring på 60 øre være 700 mio. kr. værd om året.

Realiteten er imidlertid, at Danish Crown det seneste år ikke har øget forspringet til konkurrenterne. Tværtimod er slagterigiganten faldet tilbage i feltet og har tabt konkurrencekraft med alarmerende hast. Ifølge Finans beregninger har Danish Crowns indtjening pr. kilo svinekød i det seneste regnskabår været 32 øre dårligere end indtjeningen hos de konkurrenter, selskabet måler sig imod.

»Vi har ikke som forventet formået at forbedre vores overordnede performance, men er i stedet bakket. Det er ikke godt nok,« erkender Jais Valeur.

Danish Crowns indtjening halter nu så langt efter konkurrenternes, at selskabets ledelse erkender, at det vil tage to år ekstra at indfri det strategiske indtjeningsmål.

Der er endnu ikke offentliggjort et fuldt regnskab for det britiske datterselskab, men efter alt at dømme løber det akkumulerede underskud før skat for de seneste tre år nu op i over 1 mia. kr.

For et år siden lød meldingen fra Danish Crowns topchef Jais Valeur ellers, at den økonomiske blødning i Tulip var standset. Selskabet havde meget hurtigt gennemført en vellykket turnaround, forsikrede Jais Valeur.

Det regnskab, som Danish Crown netop har offentliggjort, viser, at han tog fuldstændig fejl.

Efter en kortvarig opblomstring i slutningen af 2017, er Tulip i år igen kørt af sporet, og pengene er i år fosset ud af det britiske datterselskab, der omsætter for næsten 10 mia. kr.

Selskabet er under stort eksternt pres fra et britisk marked, som er præget af brexit-bekymrede forbrugere, faldende priser og discountkædernes fremmarch.

Endnu værre er det dog, at Tulip på tredje år kæmper med alvorlige interne problemer, som har medført, at et stort antal chefer er blevet fyret. De seneste måneder har Danish Crown taget fat dybere nede i organisationen og fyret 150 funktionærer i datterselskabet, som reelt er sat under administration og styres af udstationerede danskere fra moderselskabet.

Jais Valeur venter, at omkostningerne i Tulip vil blive reduceret med 200 mio. kr. i det nye regnskabsår.

De store tab i Tulip overskygger helt den positive udvikling, der har været i en række af Danish Crowns øvrige store datterselskaber. Indtjeningen i det polske datterselskab Sokolow er forbedret 26 pct., mens Tulip Food Company (der intet har at gøre med britiske Tulip Ltd.) har øget resultatet 29 pct.

Nøgletal for Danish CrownMio. kr. 2017/18 2016/17 2015/16 2014/15
Omsætning 60.892 62.024 60.038 59.556
Resultat af primær drift 1.742 1.923 2.147 2.471
Årets resultat 1.361 2.022 1.639 1.821
Balance 27.980 24.433 25.257 26.779
Egenkapital 7.540 7.611 6.897 7.172
Samlet restbetaling til andelshaverne 1.100 1.450 1.397 1.538
Antal andelshavere 6.830 7.166 7.605 8.020
Ansatte medarbejdere 27.921 25.956 25.977 25.792

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.