Erhverv

Amazon-ansatte strejkede på Black Friday

Flere af Amazons europæiske varehuse blev ramt af protester og arbejdsnedlæggelse på en af årets travleste dage.

Amazon ansatte strejker under Black Friday i Torrejon Ardoz i Spanien. På banneret står der »Omring Amazon«. Foto: AP Foto/Manu Fernandez.

»Vi er ikke robotter.«

Sådan lød udmeldingen fra hundredevis af utilfredse Amazon-medarbejdere på varehuse omkring i Europa. I Frankrig, Spanien og Tyskland forlod ansatte selskabets faciliteter, mens protester fandt sted på arbejdspladser i Italien og Storbritannien.

Både sidstnævnte og Tyskland er blandt Amazons største markeder med salg på knap 18 mia. kr. i 2017. Det skriver Bloomberg.

I alt luftede 500 deres utilfredshed i Storbritannien, og flere af dem er medlemmer af GMB Union - Et fagforbund, som samler ansatte fra bl.a. det sociale område, den industrielle sektor, skoler og sikkerhedsbranchen.

»Vi vil sige til Jeff Bezos, der er den rigeste mand i verden, at han har ressourcerne og evnerne til at sørge for, at hans ansatte behandles med respekt og værdighed,« siger Mick Rix fra GMB Union.

»Du (Jeff Bezos, red.), som er verdens rigeste mand, vil hellere bruge din velstand på rumrejser end på folk, som skaber din egen rigdom,« siger Mick Rix.

Fredag morgen forlod omkring 600 ansatte Amazon-matriklen ved Bad Helster i Tyskland, mens medarbejdere gjorde det samme ved anlægget ved San Fernando de Henares, tæt på Madrid, der samler 1.800 ansatte. Her er der planlagt to dages strejke.

Ifølge Bloomberg har Amazon besvaret kritikken ved at understrege, at lønninger er konkurrencedygtige og stillingerne ledsaget af innovative uddannelsesprogrammer i sikre og positive omgivelser.

Amazon er også blevet kritiseret i USA, hvor flere af de ansatte ved virksomhedens varehuse har modtaget støtte til mad og sygesikring på trods af en værdifuld virksomhed anført af en stenrig ejer. I oktober meddelte Amazon, at alle ansatte ville modtage minimum 15 dollar i timen for deres arbejde.

Ifølge Amazon har virksomheden skabt 75.000 permanente arbejdspladser i Europa siden 2010 og investeret 27 mia. euros, svarende til godt 200 mia. kr.

Læs også
Top job