Cowi køber Danmarks største tegnestue
Ingeniørkæmpen Cowi har fundet den store pengepung frem og køber Danmarks førende arkitektvirksomhed, Arkitema. Det skal bane vejen for mere vækst og større markedsandele.
To af Danmarks allerstørste rådgivningsvirksomheder slår pjalterne sammen i jagten på vækst og flere store, komplekse projekter. Milliardkoncernen Cowi, som er en af de største rådgivende ingeniørvirksomheder herhjemme, smider et trecifret millionbeløb efter Danmarks største arkitektvirksomhed, Arkitema Architects.
»Det giver mere slagkraft over for kunderne, og vi får muligheder for at byde ind på projekter, vi ikke har haft før. Det gør, at omsætningen vil vokse hurtigere,« siger Lars-Peter Søbye, adm. direktør i Cowi.
Med opkøbet hopper Cowi med på en trend, der de seneste år har fyldt meget i rådgiverbranchen: Arkitekter og ingeniører smelter sammen. Også konkurrenter som Sweco Danmark og Rambøll har de seneste år købt arkitektvirksomheder.
Tankegangen er at få arkitekter og ingeniører til at samarbejde bedre fra starten af og levere en samlet rådgivningspakke til kunderne. De efterspørger ifølge Cowi og Arkitema i stigende grad integrerede rådgivningsydelser eller det, man også kan kalde one-stop-shopping.
»Med urbaniseringen kommer der flere større projekter. Det er nødvendigt at gå sammen, hvis vi skal kunne løse de opgaver,« siger Lars-Peter Søbye.
Konsolideringen i branchen betyder, at der er færre og færre legekammerater.
Det er Peter Hartmann Berg, adm. direktør i Arkitema, enig i:
»Verden udvikler sig med mere digitalisering, og der kommer flere og flere store byudviklingsprojekter. Det kræver muskler, og derfor står vi bedre sammen.«
Han fortsætter med at stå i spidsen for Arkitema, når konkurrencemyndighederne har godkendt opkøbet. Arkitema beholder sit brand, sine arkitektkontorer og vil være et selvstændig forretningsben i Cowi.
Ud over efterspørgslen fra kunderne er det blevet sværere at finde samarbejdspartnere, efter at flere ingeniørvirksomheder har opkøbt arkitektvirksomheder, fortæller Peter Hartmann Berg:
»Konsolideringen i branchen betyder, at der er færre og færre legekammerater at samarbejde med på de store, komplekse projekter. Der er blevet længere mellem de store, selvstændige ingeniørvirksomheder, man kan samarbejde med.«