Erhverv

Endnu et land forbyder udstyr fra kendt smartphoneproducent

New Zealand følger opfordringen fra USA og har forbudt udstyr fra Huawei i landets kommende 5G-netværk.

USA's kongres er begyndt at sætte sig imod kinesiske aftaler og opkøb på det amerikanske marked. Det kostede tidligere blandt andet mobilgiganten Huawei et samarbejde med AT&T og nu også i New Zealand. Foto: Imaginechina via AP Images

USA opfordrede forleden sine allierede til at lade være med at købe udstyr fra den kinesiske telegigant Huawei. Og opfordringen virker.

New Zealand har besluttet, at Huawei Technologies skal forbydes at levere udstyr til opbygningen af landets kommende nye 5G-netværk, skriver Wall Street Journal.

Det lokale teleselskab Spark New Zealand havde ellers planlagt at bruge komponenter fra Huawei i opbygningen af 5G-netværket, som skal være etableret i juli 2020.

Men selskabet oplyste onsdag, at det var blevet informeret af »sikkerhedsfolk« om, at den plan ville »indebære betydelige nationale sikkerhedsrisici.« Derfor blev den opgivet.

Huawei har ikke villet kommentere oplysningerne.

I august valgte Australien den samme tilgang og forbød udstyr fra Huawei og ZTE Corp. (ligeledes en kinesisk leverandør til teleindustrien, red.) at deltage i opbygningen af Australiens 5G-netværk.

I forvejen er Huawei udelukket fra de fleste større amerikanske teleselskaber.

I modsætning hertil står Danmark, hvor TDC har Huawei som leverandør. TDC indgik i 2013 en seks-årig aftale med Huawei om at levere udstyr og drift af Danmarks største mobilnetværk. TDC har tidligere afvist, at det skulle udgøre et sikkerhedsmæssigt problem.

Regeringen i USA har forsøgt at overtale flere af sine allierede til at undgå at købe udstyr inden for telekommunikation fra den kinesiske teknologigigant Huawei Technologies.

Det er embedsmænd fra USA, der har taget kontakt til regeringer og topfolk inden for teleindustrien, hvor Huaweis udstyr allerede er i brug, fordi de frygter for cybersikkerheden, skrev Wall Street Journal i sidste uge.

Huawei er i den seneste tid kommet under luppen i USA.

Det er efterretningstjenesterne i landet, der siger, at de er bekymrede for, at Huawei og andre kinesiske selskaber arbejder under dække af den kinesiske regering, og at det øger risikoen for spionage.

BRANCHENYT
Læs også