Erhverv

Fyret direktørs vinrejser medfører nu whistleblower-ordning

Akademikernes A-kasse indfører nu en whistleblower-ordning. Det sker efter fyringen af direktøren, som er politianmeldt for at have taget imod vinrejser.

Efter fyringen af direktøren for Akademikernes A-kasse Michael Valenting har bestyrelsen besluttet at indføre en whistleblower-ordning. 
Foto: Morten Lau-nielsen

Det skabte stor opmærksomhed i fagbevægelsen, da direktøren i Akademikernes A-kasse Michael Valentin under stort hemmelighedskræmmeri i september pludselig blev fyret.

En intern advokatundersøgelse blev iværksat, som er kommet med en stribe anbefalinger, og som følge af rapporten har a-kassens bestyrelse nu besluttet at etablere en whistleblower-ordning.

»Vi har i bestyrelsen besluttet at implementere alle disse anbefalinger. Samtidig foreslår advokat og partner Morten Langer (der har stået for undersøgelsen, red.), at der etableres en whistleblower-ordning i Akademikernes A-kasse, som kan være en ekstra garant mod, at der foregår ting, som må antages at være i strid med A-kassens formålsparagraf og lovgivningen. Vi har i bestyrelsen besluttet, at vi med øjeblikkelig virkning indfører en sådan whistleblower-ordning,« lyder det fra formand i Akademikernes A-kasse, Allan Luplau i en pressemeddelse.

Luplau ønsker ikke at kommentere selve advokatundersøgelsen, som er over 100 sider lang, men han vil dog gerne meddele, at den bakker op om, at bestyrelsen var »på sikker juridisk grund«, da den fyrede Michael Valentin.

»Samtidig konkluderer undersøgelsen også, at hverken bestyrelsen, formandsskabet eller den tilbageværende ledelse kan drages til ansvar for de forhold, som førte til afskedigelsen af den tidligere direktør,« skriver han.

Det er aldrig meldt officielt ud, hvorfor Valentin blev fyret.

I en aktindsigt, som Finans fik fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering tidligere på efteråret, lyder det blot, at Valentin hverken har forbrudt sig mod straffeloven eller de interne regler.

Til Ekstra Bladet, der har skrevet flere artikler om sagen, oplyser Valentin selv, at han er blevet politianmeldt for at have deltaget på vinture til Californien, Sydafrika, Chile og Italien til en værdi af ca. 40.000 kr., mens der har været en egenbetaling på omtrent samme beløb.

»Jeg mener, at jeg har handlet i god tro og deltaget i leverandørture, som har været afholdt i 25 år« lyder det fra den fyrede direktør, som afviser at have gjort noget kriminelt.

Michael Valentin har efter fyringen også trukket sig som formand for Folkemødet på Bornholm.

Akademikernes A-kasse er landets største med over 230.000 medlemmer.

Læs også
Top job