Erhverv

Nordsø-aktører slår alarm over ny oliejæger med kaotisk fortid

Flere oliespillere i Nordsøen råber vagt i gevær over en lille opkomling, der med en kompliceret finansiel manøvre står til at blive Danmarks næststørste olieaktør. Ingen grund til bekymring, lyder det fra selskabet.

Det norske olieselskab Noreco er på vej ind i den danske del af Nordsøen - og ikke alle er lige begejstrede. Foto: Maersk Oil

Panderne er lagt i bekymrede folder hos en række selskaber i Nordsøen. De frygter, at det lille olieselskab Noreco lader de øvrige spillere i Nordsøen i stikken i forbindelse med den milliarddyre genopbygning af det vigtige gasfelt Tyra.

Det norske olieselskab indgik i oktober en aftale med Shell om at overtage oliegigantens danske forretning i en snørklet finansiel manøvre, der gennem gæld og kapital fra fire investeringsselskaber kan gøre Noreco til Danmarks næststørste olieaktør.

»Vi er bekymrede for, at de ikke kan leve op til deres forpligtelser. Taberne kan blive olieindustrien og den danske stat,« siger en aktør i Nordsøen, der ønsker at være anonym.

Nordsøen og Tyra
  • Det store Nordsø-felt Tyra, som leverer 90 pct. af gassen til danske husstande og virksomheder, er i gang med at blive genopbygget.
  • Det står Dansk Undergrunds Consortium (DUC). Den franske oliegigant Total, statsejede Nordsøfonden, amerikanske Chevron og engelsk-hollandske Shell ejer hver deres andel af konsortiet.
  • Mens Chevron er i gang med at sælge sin ejerandel af DUC til Total, har Shell også i længere tid villet skille sig af med sin del på knap 37 pct.
  • Tyra-feltet er så vigtigt et knudepunkt i den danske Nordsø, at andre spillere uden for konsortiet også kan blive ramt, hvis der sker forsinkelser i genopbygningen.

Der bliver stillet spørgsmålstegn ved, om Noreco og ejerne tænker langsigtet og er klar til at stille med ekstra kapital, hvis der bliver brug for det. Ikke mindst i lyset af, at Noreco ikke kunne betale milliardregningen, da der i 2009 opstod revner på en boreplatform i Nordsøen, som de ejede sammen med det daværende Dong Energy.

Svigter Noreco sine forpligtelser, risikerer det at forsinke genopbygningen af Tyra-feltet, der leverer 90 pct. af gassen til danske husholdninger.

»Tyra er meget vigtig og et knudepunkt for den fremtidige udvikling i Nordsøen. Det er langsigtede krævende investeringer. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at man får parter ind, som har kompetencerne og den nødvendige kapital til at operere,« siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos, uden at forholde sig specifikt til Noreco.

Det er fair, at alle stiller spørgsmålstegn ved, om vi er stærke nok. Det mener vi absolut, vi er.

Riulf Rustad, formand for Noreco

Om Noreco bliver godkendt til at deltage i det danske olie- og gaseventyr, har Energistyrelsen endnu ikke afgjort.

»Det er ret utroligt, hvis så lille et selskab kan blive Danmarks største eller næststørste producent på baggrund af kreative konstruktioner,« siger en anden Nordsø-aktør.

Riulf Rustad, formand for Noreco, forsikrer om, at Noreco har de helt lange briller på. Han erkender, at finansieringen er kompleks, men den giver Noreco adskillige milliarder som kapitalbuffer og relativt lav gearing.

»Det er fair, at alle stiller spørgsmålstegn ved, om vi er stærke nok. Det er vi absolut, og vores investorer er meget stærke,« siger han.

Læs også
Top job