Erhverv

Finanstilsynet: Banker bryder regler om boligudlån

Kundernes gældsfaktor er ofte højere end tilladt. En række banker har fået påbud og påtaler.

Undersøgelsen fra Finanstilsynet viste også, at over halvdelen af institutterne havde bevilget mere end 15 pct. af udlånet i vækstområder til kunder med negativ formue. Foto: Jens Dresling Foto: Jens Dresling

En række mindre og mellemstore pengeinstitutter lever ikke op til reglerne, når der lånes penge ud til boligkøb i vækstområder som København og omegn samt Aarhus.

Det viser en undersøgelse, som Finanstilsynet har lavet af 15 mindre og mellemstore pengeinstitutter.

Tilsynet har på baggrund af undersøgelsen givet en række påbud og påtaler, oplyses det.

Undersøgelsen viste bl.a., at kundernes gældsfaktor ofte er højere end fire gange husstandsindkomsten, der i udgangspunktet er den maksimalt tilladte gældsfaktor ved boliglån i vækstområderne.

Og i mere end halvdelen af institutterne har kunderne en gennemsnitlig gældsfaktor over fire.

- Flere af institutterne har mange kunder med høj gældsfaktor, som ikke vil kunne klare et boligprisfald på 10 pct. eller mere, skriver Finanstilsynet om undersøgelsen.

10 pengeinstitutter har fået påbud. Det drejer sig om Middelfart Sparekasse, Ringkjøbing Landbobank, Jutlander Bank, Djursland Bank, Skjern Bank, Sparekassen Thy, Sparekassen Vendsyssel, Vestjysk Bank og Sparekassen Sjælland-Fyn.

Der er givet påtaler til Lån & Spar Bank, Arbejdernes Landsbank og Spar Nord.

»Renterne er historisk lave, og boligpriserne er høje. Hvis der kommer rentestigninger og prisfald på ejerboligmarkedet, kan det føre til, at boligejere kommer i vanskeligheder og hverken har råd til at blive boende eller sælge. For institutterne kan det føre til nedskrivninger på deres udlån,« udtaler vicedirektør i Finanstilsynet, Kristian Vie Madsen.

Undersøgelsen fra Finanstilsynet viste også, at over halvdelen af institutterne havde bevilget mere end 15 pct. af udlånet i vækstområder til kunder med negativ formue. Nogle af institutterne har forøget udlånet i vækstområder væsentligt, selv om det er uden for deres lokalområde.

Læs også
Top job