En strammere klimaindsats kan koste nordmændene tusindvis af milliarder
Det kan koste Norge tusindvis af milliarder kroner i tabte olieindtægter, hvis verdens lande skruer gevaldigt op for klimaambitionerne og dropper fossile brændstoffer, viser ny rapport.
Hvis verdens lande skruer gevaldigt op for klimaindsatsen, kan det ende med at koste den norske statskasse tusindvis af milliarder i mistede olieindtægter.
I dag regner nordmændene med, at der i den norske undergrund ligger olie- og gasreserver for et astronomisk beløb på mellem 6.000 - 9.000 mia. norske kroner.
Men hvis klimaindsatsen fremadrettet bliver skærpet, og verden vender ryggen til fossile brændstoffer, kan værdien af den norske olie- og gasreserve potentielt falde til 2.000 mia. kr.
Det viser en rapport, som det såkaldte Klimarisikoudvalg, der er nedsat af det norske finansministerium, har præsenteret.
»En ambitiøs international klimapolitik med lavere efterspørgsel efter fossil energi vil reducere værdien af de resterende olieressourcer,« står der i rapporten.
Ifølge erhvervsmediet Bloomberg anslås det, at omkring 55 pct. af den samlede norske olie- og gasforekomst stadig findes i undergrunden.
I rapporten, der er en ordentlig moppedreng på næsten 260 sider, har økonomer og eksperter via en række forskellige scenarier analyseret, hvad klimaændringer kan betyde for den norske økonomi.
Scenariet, hvor værdien af de norske olie- og gasreserver styrtdykker til 2.000 mia. norske kroner, er dog et absolut worst case-scenarie, understreger rapportens forfattere.
Netop oliens rolle i norsk økonomi har gennem de seneste år medført en stigende debat blandt nordmændene - ofte med udgangspunkt i den stenrige norske oliefond, der er bygget på de mange milliarder, som olieeventyret i Nordsøen har indbragt den norske statskasse.
Den norske oliefond, hvis officielle navn er Statens Pensjonsfond Utland (SPU), administrerer i skrivende stund en formue på hele 8.331 mia. norske kroner.
Den norske centralbank, Norges Bank, der administrerer oliefonden, har tidligere anbefalet den norske regering, at fondens energiaktier skulle sælges for at gøre norsk økonomi mindre følsom over for udsving i olie- og gasindustrien.
Det forslag blev dog skudt ned af en nedsat ekspertgruppe tilbage i august.