Erhverv

Flyselskab fyrer hver 10. ansat og lukker ruter

Situationen er kritisk i det tabsramte flyselskab Wow Air. En aftale med en ny medejer trækker ud.

Wow Air slår sig især op på billige flyvninger til USA. Skúli Mogensen, der har tjent sin formue i it-branchen, stiftede flyselskabet i 2012. Foto: Frank Duenzl/AP

Det kriseramte flyselskab Wow Air skærer kraftigt ned i sin kamp for at overleve. Selskabet valgte i sidste uge at fyre hver 10. ansat og vil samtidig næsten halvere sin flåde af fly.

Det skriver branchemediet check-in.dk.

Wow Air, der især slår sig op på billige flyvninger til USA, er hårdt presset på økonomien og venter på, at den amerikanske kapitalfond Indigo Partners beslutter sig for, om den vil investere i flyselskabet.

I mellemtiden har Wow Air måttet skille sig af med både medarbejdere og fly. I alt 111 ansatte er blevet afskediget, og Wow Airs flåde skal reduceres fra 20 til 11 fly. Det vil føre til mange rutelukninger.

Allerede nu ligger det fast, at Wow Air lukker sin nye rute til New Delhi i Indien samt sine amerikanske vestkystruter (Los Angeles, San Francisco og Vancouver). Ejer og direktør Skúli Mogensen beklager udviklingen i et brev til sine ansatte.

»Men for at kunne sikre vores fremtid og bevare Wow Air på lang sigt er det nødvendigt med disse drastiske tiltag,« skriver han i brevet ifølge check-in.dk.

Han påtager sig samtidig skylden for, at Wow Air er truet på livet.

Egentlig var planen, at det tabsramte flyselskab skulle overtages af rivalen Icelandair. Men den handel blev i slutningen af november aflyst, da Icelandairs långivere ikke ville acceptere købet.

Få timer senere indgik Wow Air en foreløbig aftale med den amerikanske kapitalfond Indigo Partners, som nu er i gang med at gennemføre en såkaldt due dilligence af Wow Air for at finde ud af, hvorvidt man vil investere i selskabet.

Det har afgørende betydning for Wow Air, at investeringen fra Indigo Partners falder på plads.

I årets første ni måneder tabte selskabet næsten 1 mio. kr. om dagen. Wow Air har bl.a. måttet levere fire fly tilbage til sine leasinggivere, og selskabets kreditorer og leasinggivere har strammet skruen.

Wow Air er ejet af Skúli Mogensen, der har tjent sin formue i it-branchen, og som stiftede flyselskabet i 2012. Han vil efter handlen med Indigo Partners - hvis den altså går igennem - fortsat være storaktionær i flyselskabet.

Læs også
Top job