Erhverv

Axcel gør klar til milliardsalg efter aggressivt opkøbseventyr

Kapitalfonden har hyret Nordea og William Blair til at sælge Frontmatec, der formentlig kan indbringe i omegnen af 2 mia. kr.

Foto: Acxel, Frontmatec. Collage: Anders Thykier

Kapitalfonden Axcel har i al hemmelighed hyret Nordea og den internationale investeringsbank William Blair til at sælge Frontmatec Group, der er skabt gennem en stribe større opkøb blandt danske leverandører til slagterier.

Det fortæller tre af hinanden uafhængige kilder til Finans.

Dermed fortsætter kapitalfonden sit kraftige udsalg af selskaber på et tidspunkt, hvor mange investorerne frygter for fremtiden.

»Ingen kommentarer,« skriver Christian Schmidt-Jacobsen, frontfigur i Axcel, til Finans.

Bankerne er blevet hyret for kort tid siden, hvorfor et salg tidligst forventes i 2019.

Axcels prisforventninger er uvis, men Frontmatec præsterede i 2017 et underliggende driftsresultat før renter, skat og afskrivninger på 205 mio. kr. (ebitda).

Tages der udgangspunkt i Frontmatecs islandske konkurrent, Marel, nærmer prisen sig formentlig 2 mia. kr., og lykkes det Axcel at komme i mål, vil der tilsyneladende være tale om en særdeles solid investering, der med en hurtig exit ventes at pynte på fondens afkast.

Aktieanalytiker Snorri Jakobsen, der dækker Marel for islandske Capacent, skriver til Finans, at der er en stigende efterspørgsel efter deres produkter pga. det stigende globale kødforbrug.

»Markedet vokser hurtigt, fordi der er stor efterspørgsel efter protein i verden,« skriver Snorri Jakobsen.

Frontmatec
  • Frontmatec Group blev til, da Axcel i 2016 købte SFK Leblanc, Attec, Carometec, ITEC samt Frontmatec.
  • Siden er omsætningen mere end tredoblet til 1,4 mia. kr.
  • Axcel ejer 48 pct. af Frontmatec via fonden Axcel 4, der er en midmarket-fond med et kapitaltilsagn på 3,6 mia. kr.
  • Resten af ejerkredsen består af ATP, General Electrics pensionsopsparere samt investeringsselskabet Partners Group.
  • Udover Frontmatec ejer Axcel 4 bl.a. Conscia og EG Group, som forsøges solgt med hjælp fra henholdsvis Raymond James og FIH Partners.

Frontmatec blev skabt i sin nuværende form, da Axcel betalte omkring 1 mia. kr. for selskabet og fire konkurrenter og industrikolleger i form af SFK Leblanc, Attec, Itec og Carometec og slog dem sammen i 2016.

De knap 1.400 ansatte laver i dag udstyr til slagtning og forarbejdning af svin, kvæg og lam, og kunderne tæller selskaber som Tican og Danish Crown.

Siden har Frontmatec overtaget britiske Accles & Shelvoke, der laver boltpistoler, samt 40 pct. af spanske Aira - en ledende leverandør af robotter til slagteriindustrien.

Det er dog ikke alting, der er forløbet helt efter planen.

Kort efter at Axcel investerede i selskabet i 2016, blev stort set hele den gamle ledelse i de købte virksomheder degraderet eller sendt på porten, mens Henrik Andersen, som var chef for Carometec, blev sat i spidsen for Frontmatec Group.

Han er lykkedes med at hæve den underliggende indtjening, men måtte samtidig nedskrive de hollandske aktiviteter med 200 mio. kr. i fjor, afslører et regnskab fra et af Frontmatecs datterselskaber.

Marel
  • Frontmatecs største konkurrent er islandske Marel, som er børsnoteret i hjemlandet.
  • Analytikere forventer ifølge Marketscreener.com, at Marel præsterer et driftsresultat før renter, skat og afskrivninger (ebitda) på 225 mio. euro i 2018.
  • Marel har en markedsværdi på ca. 1,8 mia. euro og 450 mio. kr. i gæld, hvilket værdiansætter selskabet til omkring 10 gange driftsresultatet (ebitda) på gældfri basis.

Christian Schmidt-Jacobsen fra Axcel fortalte da også i efteråret til Finans, at øvelsen med at integrere mere end en håndfuld selskaber ser nemmere ud på papiret, end det er i virkeligheden.

Ud over at få forskellige virksomhedskulturer til at smelte sammen har der været masser af arbejde med at hente synergier hos leverandørkæden og konsolidere forretningen.

Han sagde dog samtidig, at han mener, at selskabet har et større potentiale, end Axcel oprindeligt vurderede.

Frontmatec kan bl.a. glæde sig over, at en mangeårig konkurrent for nylig gik i betalingsstandsning, hvorfor der reelt kun er én konkurrent i dag.

»Vi har nok været for forsigtige i vores vurdering af potentialet, men måske lidt for friske med, hvor hurtigt det kunne gå,« sagde Christian Schmidt-Jacobsen til Finans i oktober.

Læs også
Top job