Erhverv

Har du købt dyr "sjælden" skotsk whisky? Måske skulle du få den fup-testet

Kendt forhandler sendte 51 sjældne og ældre whiskyer til test - 21 af dem var forfalskninger.

Her er et foto af det "Rare Whisky 101" kalder "en klassisk falsk Macallan 30 Blue Label". Trykkvaliteten afslører, at det er en forfalskning. Men ikke alle falske whisky er så lette at spotte. Foto: RW101.

Salget af sjældne og gamle whiskyer er eksploderet i de senere år. Flaskerne bliver solgt som vintage. Men alt for mange er forfalskninger, viser en test.

Det er forhandleren af sjældne whisky - Rare Whisky 101 - der har afsløret den udbredte svindel.

RW101 sendte 51 flasker af sjælden Scotch til en test på et laboratorium. Og resultaterne viste, at 21 ud af 51 blev bedømt som enten deciderede falske eller fra et andet år end angivet på etiketten, skriver BBC Scotland.

Blandt de whiskyer, der blev testet var en ”Ardbeg 1885” og en ”Thorne’s Heritage” fra det tidlige 20. århundrede. Begge var falske.

Testen blev udført af Scottish Universities Environmental Research Centre, SUERC.

Flaskerne fra RW101 var blevet indsamlet fra tilfældige auktioner, private samlinger og forhandlere.

RW101 fortæller, at de gennemførte testen for at afprøve ”den voksende bekymring for udbredelsen af fake whisky”.

Det var det samme firma der sidste år afslørede, at en vintage Scotch købt hos et schweizisk hotel for 63.000 kr (7.600 GBP) var en forfalskning.

Blandt de testede 51 flasker var 10 single malts, der blev påstået at være fra år 1900 eller ældre. Alle 10 blev bedømt som uægte. De i alt 21 falske whiskyer ville tilsammen have repræsenteret en værdi på over 5,2 mio. kr. - hvis de altså havde været ægte.

Ifølge RW101 cirkulerer der falsk whisky rundt i Storbritannien for 41 mio. pund eller 340 mio. kr. alene i det såkaldte secondary market. Det er typisk her samlere handler med hinanden.

Stifteren af RW101 David Robertson siger, at langt størstedelen af sælgerne på det private marked ikke er vidende om, at deres ”sjældne” whiskyer reelt er uægte.

»Men problemet vil kun blive større i takt med, at priserne på sjældne flasker stiger. Den store efterspørgsel på sjældne whiskyer vil uundgåeligt tiltrække uønskede personer til denne sektor,« siger David Robertson til BBC Scotland.

BRANCHENYT
Læs også