Erhverv

Milliardærer dækker nyt tab i varehuskæde

Daells Bolighus har igen underskud, og derfor har Kurt og Erling Daell skudt 20 mio. kr. i selskabet.

Kurt Daell kom til Danmark som 7-årig. Siden er han blevet milliardær på at opbygge Harald Nyborg-koncernen. Foto: Carsten Andreasen Foto: Carsten Andreasen

Milliardærerne Kurt Daell og Erling Daell, far og søn, fortsætter med at holde hånden over den skrantende varehuskæde Daells Bolighus, der sælger møbler og boligudstyr.

Op til jul tilførte de Daells Bolighus 20 mio. kr. i frisk kapital. Det er femte gang på tre år, at Daells Bolighus har fået en kapitalforhøjelse i den størrelsesorden.

Daells Bolighus
  • Daells Bolighus blev grundlagt i 1910 (dengang under navnet Daells Varehus) og er i dag en del af Harald Nyborg-koncernen, der også ejer Jem & Fix.
  • For bordenden sidder detaillegenden Kurt Daell, tidligere direktør i Daells Bolighus og ejer af Harald Nyborg og Jem & Fix, mens hans ældste søn, Erling Daell, er en del af bestyrelsen.
  • Daells Bolighus har otte bolighuse rundt om i landet. De ligger i Glostrup, Hillerød, Holbæk, Kolding, Odense, Slagelse, Vordingborg og Frederikshavn.

Tidligere er kapitalforhøjelserne gået til investeringer, heriblandt i butiksnettet.

Men denne gang er der tilført kapital af en anden årsag. Det forklarer Arne Gerlyng-Hansen, adm. direktør i Harald Nyborg, som driver Daells Bolighus.

»Der er tilført Daells Bolighus 20 mio. kr. for at dække en del af underskuddet for 2018. Pengene skal ikke bruges på at lave nye butikker,« siger han til Finans.

Daells Bolighus har ikke haft overskud siden 2007 og har i de seneste fem regnskabsår tabt mere end 130 mio. kr.

Senest blev det i 2017 til et underskud efter skat på 25,8 mio. kr.

»Resultatet bliver betydeligt bedre i 2018, så vi er på rette vej. Der er stadig underskud, men Daells Bolighus er i bedring,« siger Arne Gerlyng-Hansen.

Den officielle ejer af Daells Bolighus er Harald Nyborg-koncernen, som ejes af Kurt og Erling Daell, der tilsammen har en formue på omkring 3 mia. kr.

Kurt Daell er koncernens hovedaktionær, selvom det ikke ligefrem lå i kortene, at han skulle ende som det, da han blev født i Østrig under Besættelsen med navnet Kurt Hauptmann i 1941.

Som syvårig steg han på et tog fra Wien med 1.055 andre børn med retning mod Danmark, og ved et tilfælde fik han familien Daell som plejefamilie i Danmark. En familie, der ejede Daells Varehus, i folkemunde kaldet Dalle Valle.

Frem til 1992 var Daells Varehus ejet af Daell-familien, men efter en familiefejde blev det solgt til PKA og Kommunernes Pensionskasse. Syv år senere gik Daells Varehus konkurs.

På det tidspunkt var Kurt Daell dog for længst ude af selskabet, og han fik i stedet succes med Harald Nyborg, Jem & Fix og Daells Bolighus, som var vokset ud af Daells Varehus.

Læs også