Erhverv

EQT brændte nallerne på Fætter BR: »Forandringerne kom hurtigere, end vi havde forudset«

Kapitalfonden EQT giver den øgede digitalisering, en tilspidset konkurrence og ændrede legevaner skylden for konkursen. Udviklingen er gået hurtigere, end EQT havde ventet.

Børns legevaner har ændret sig pga. digitaliseringen, og det er ifølge kapitalfonden EQT en af grundene til, at Top-Toy, som bl.a. er selskabet bag Fætter BR, er gået konkurs. Foto: Martin Lehmann Foto: Martin Lehmann

Top-Toy viste sig at være en katastrofal investering for den svenske kapitalfond EQT, som efter selskabets konkurs har udsigt til store tab.

Hvor meget EQT forventer at tabe på Top-Toy er ifølge Jessica Ölvestad, PR- og kommunikationschef i EQT for tidligt at sige.

»Men det er desværre mange penge,« skriver hun i et skriftligt svar til Finans.

Fætter BR's familie kort fortalt
  • Børge og Edith Gjørup lagde grunden til Fætter BR i 1953, da de begyndte at sælge legetøj fra deres kiosk i Roskilde.
  • Top-Toy består ikke kun af Fætter BR, men også Toys’R’Us-butikker i de nordiske lande.
  • De havde to sønner, Henrik og Bjarne, og deres børn blev senere familiens repræsentanter i selskabet.
  • Thomas Gjørup er en af dem. Han sidder sammen med sin søster og to fætre på en ejerandel på 25 pct.

EQT overtog 75 pct. af aktierne i selskabet bag Fætter BR og Toys’R’Us i januar 2016 fra stifterfamilien med efternavnet Gjørup for omkring 1,7 mia. kr.

Fredag eftermiddag kom det frem, at Top-Toy nu er under konkursbehandling efter et svigtende julesalg. Det sker på trods af, at Top-Toy kort før jul fik godkendt en rekonstruktionsplan, som gav koncernen seks måneder mere til at genrejse legetøjsmastodonten.

Som en del af planen har rekonstruktørerne undersøgt alle muligheder, bl.a. eventuelle frasalg, men har ikke kunnet finde en løsning, oplyser EQT og Top-Toy i forbindelse med konkursen.

EQT har flere gange efter erhvervelsen af aktiemajoriteten skudt nye penge i Top-Toy. I starten af året kom det frem, at Top-Toy fik tilført 175 mio. kr. fra ejeren EQT og i alt havde fået stillet et lån på op til en kvart mia. kr. til rådighed.

Hvor mange penge kapitalfonden i alt har ude at svømme hos det nu konkursramte selskab, vil EQT ikke oplyse.

Årsagerne til Top-Toys’ alvorlige situation er ifølge EQT bl.a. øget digitalisering, flere konkurrenter og ændrede legevaner hos børn.

»Forandringerne kom hurtigere, end vi havde forudset, og trods hårdt arbejde er vi desværre ikke lykkedes med at gøre Top-Toy lønsom,« skriver Jessica Ölvestad.

Da EQT meldte sig på banen som køber af Top-Toy, så fonden et vækstpotentiale og gode muligheder for at udvikle legetøjskoncernen.

»Med de oplysninger, vi havde på det tidspunkt, var beslutningen den rette. Men nu med resultatet i hånden, så har det ikke været en succesfuld investering,« lyder det fra kommunikationschefen.

Top-Toy har de seneste år kæmpet underskud, og lige nu ligger gælden til banker og kreditinstitutioner på 1,8 mia. kr.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar til konkursen fra Gjørup-familien, hvis ejerandel ligger på 25 pct.

Læs også
Top job