Erhverv

"Stinkende" god forretning gjorde familie til mangemillionærer - og pengene vælter stadig ind

Den danske industrivirksomhed Bogballe tjener rekordmange millioner på gødningsspredere.

Nils Jørn Laursen, direktør i Bogballe og barnebarn af selskabets stifter. Foto: Anita Graversen.

I den lille by Uldum lidt uden for Horsens lugter der af penge. I hvert fald hvis man kommer forbi Bøgballevej 78.

Her har industrivirksomheden Bogballe, der producerer gødningsspredere, gennem en lang årrække indbragt store millionbeløb til Nils Jørn Laursen og hans familie.

Pengene fortsætter med at vælte ind, selv efter at familien Laursen har solgt størstedelen af sit livsværk. Faktisk er overskuddet vokset til rekordhøjder, viser et nyt regnskab fra Bogballe A/S.

I perioden november 2017 til oktober 2018 tjente Bogballe 46 mio. kr. efter skat. Dermed har virksomheden på 10 år tjent i alt 320 mio. kr.

Bogballe blev grundlagt i 1934 af Anders Peter Laursen, som senere gav familievirksomheden videre til sin søn. Dernæst tog barnebarnet, Nils Jørn Laursen, over.

På et stormøde i august 2017, hvor 50 efterkommere af Bogballes stifter deltog, meddelte han, at familien nu havde valgt at sælge firmaet til kapitalfonden Erhvervsinvest.

»Det blev taget vel imod, selvom der nok er en del i min generation, som har det lidt svært med det. De unge har ikke nær den samme veneration for selskabet. Det er også en af grundene til, at vi har valgt at sælge nu, for jeg holder jo ikke for evigt,« forklarede Nils Jørn Laursen til Børsen.

Efter salget er indtjeningen i Bogballe fortsat opad, men egenkapitalen er halveret. Det skyldes, at den nye ejer i seneste regnskabsår udbetalte et rekordstort udbytte på 83 mio. kr.

Bogballe beskæftiger over 65 medarbejdere og eksporterer sine mineralgødningsspredere til landmænd i mere end 100 lande.

I forbindelse med salget til Erhvervsinvest valgte Nils Jørn Laursen ifølge Børsen at købe op i selskabet, så han fremover er næststørste aktionær. Tidligere Grundfos-topchef Carsten Bjerg er formand for Bogballe.

Familien Laursen har en formue på over 600 mio. kr., hvoraf størstedelen er placeret i værdipapirer.

I indeværende regnskabsår forventer Bogballe en omsætning på et lavere niveau pga. hård konkurrence – ikke mindst på prisen – og dermed også en lavere indtjening, skriver ledelsen i det nye regnskab.

BRANCHENYT
Læs også