Erhverv

Rigmand kunne have tjent 2 mia. kr. på væddemål - han tabte alt

Einar Aas tabte nærmest hele sin formue. Men han kunne have blevet mangemilliardærer, havde den nordiske elbørs ikke sat foden ned.

Einar Aas bor uden for den lille norske by Grimstad - og det kan han blive ved med. Foto: Google Maps.

Hvis ingen havde stoppet den norske storspekulant Einar Aas’ risikable væddemål, havde han tjent 2 mia. kr. I stedet tabte den nu tidligere milliardær næsten alt og undgik kun med nød og næppe en personlig konkurs.

Det skriver den norske avis Finansavisen.

Einar Aas havde satset nærmest hele sin formue på, at elpriserne i Tyskland og Norden ville nærme sig hinanden i 2019. Men da prisforskellen pludselig steg markant, blev Einar Aas’ tab på væddemålet så stort, at han ikke havde flere penge at stille som sikkerhed.

Derfor blev hans portefølje tvangssolgt med et tab på 1,9 mia. kr.

De kontrakter, som Einar Aas spekulerede i, gjaldt ifølge Finansavisen for første kvartal 2019 og havde sin sidste handelsdag den 27. december 2018. På den dag var prisforskellen på de tyske- og nordiske elpriser faldet til kun få kroner.

Med andre ord: Hvis Einar Aas havde haft råd til at fortsætte sit væddemål helt til slutningen, havde han indkasseret 2 mia. kr. Men sådan gik det altså ikke.

Den nu tidligere milliardær skal dog ikke leve af vand og brød, selvom at han skylder penge til i alt 166 kreditorer.

I november indgik den fallerede rigmand en aftale med kreditorerne, som betød, at han i de næste tre år vil kunne tjene op til 125.000 euro – svarende til 932.000 kr. – årligt uden at skulle give nogen af pengene til kreditorerne.

Einar Aas undgik en personlig konkurs og fik desuden lov til at beholde sin pragtvilla i Grimstad, biler, både og kunst for millioner.

De 166 kreditorer, som Einar Aas skylder penge, er alle medlemmer af Nasdaq Clearing på den nordiske elbørs, Nasdaq Commodities. De måtte tilsammen indbetale over en milliard norske kroner til børsens sikkerhedsfond for at dække Einar Aas’ kæmpetab. Hovedpersonen var nemlig blanket af.

Einar Aas opbyggede selv sin milliardformue fra bunden og har flere gange været den nordman, der havde den største skattepligtige indtægt på et år. I 2016 tjente han f.eks. 650 mio. kr. – det svarer til lidt over 1.200 kr. i minuttet.

BRANCHENYT
Læs også