Erhverv
0

Magasins britiske ejer gisper efter vejret efter skuffende julesalg

Den britiske stormagasinkæde Debenhams, der ejer danske Magasin, er kommet yderligere i økonomisk modvind efter et sløjt julesalg.

Årets julesalg faldt med 3,6 pct. sammenlignet med samme periode sidste år i stormagasinet Debenhams. Arkivfoto: Newscast Limited via AP Images.

Det har været hård jul for den britiske stormagasinkæde Debenhams, der ejer danske Magasin.

Julesalget, der traditionelt er årets vigtigste periode i detailhandlen, udviklede sig særdeles skuffende for Debenhams, der med sine 241 år på bagen er en institution i Storbritannien.

Årets julesalg faldt med 3,6 pct. sammenlignet med samme periode sidste år, og de seneste 18 uger er omsætningen faldet med 6,2 pct., skriver erhvervsmediet Reuters.

Det er især konkurrence fra nethandlen, og briternes generelle økonomiske tilbageholdenhed som følge af usikkerheden omkring brexit, der presser indtjeningen hos stormagasinet.

Debenhams har gennem længere tid kæmpet med store økonomiske udfordringer som følge af en faldende indtjening. Selv om kæden stadig opfylder sine gældsforpligtelser, har kæden ifølge Reuters indledt en dialog med sine kreditorer i et forsøg på at skaffe sig selv mere luft i økonomien.

Samtidig har Debenhams varslet omfattende spareplaner, der skal lukke omkring 50 af kædens stormagasiner, hvilket kan betyde, at potentielt 4.000 ansatte står til at miste deres arbejde.

Den britiske kæde satte tilbage i august Magasin til salg til en anslået pris på ca. 2 mia. kr. for at give sig selv et økonomisk pusterum.

Debenhams købte Magasin tilbage i 2009 for blot 100 mio. kr. Dengang kæmpede Magasin med gæld, underskud og en truende konkurs.

Ifølge Nordnets investeringsøkonomi Per Hansen er det dog tvivlsomt, om et frasalg af Magasin venter lige rundt om hjørnet.

»Det seneste halve år har der fra tid til anden været forlydender om, at det danske stormagasin Magasin skulle finde en ny ejer for at lette den finansielle byrde. Det forlyder fra England, at mens der er forhandlinger med långiverne, er frasalg af aktiviteter blevet sat på pause. Det betyder med andre ord, at Magasin også i den kommende tid bliver ejet af Debenhams,« vurderer han.

Ejeren af den britiske sportskæde Sports Direct, Mike Ashley, der også har en betydelig aktiepost i Debenhams, har ellers tidligere tilbudt den nødlidende kæde et lån. Det har Debenhams dog afvist. Mike Ashley overtog sidste år også en anden kriseramt kæde af stormagasiner, nemlig House of Fraser.

Debenhams´ aktiekurs er det seneste år faldet med 80 pct. og handles i dag til en kurs på omkring 5,1 britiske pund.

Få de seneste erhvervsnyheder med vores nyhedsapp
BRANCHENYT
Læs også