Erhverv

Dansk lampefamilie har solgt ud af sit livsværk

Herstal havnede i strid modvind efter finanskrisen. Nu skal skuden vendes og virksomheden vokse - gerne 50 pct. over de næste tre år, lyder det fra direktøren.

I begyndelsen forhandlede Herstal eksternt producerede lamper, men begyndte siden at designe egne produkter. Foto: Herstal

Hårde tider præget af gæld skal afløses af vokseværk.

Det er ambitionen for den danske lampevirksomhed Herstal, der for nylig har indgået en købsaftale med den svenske kapitalfond Accent Equinty og solgt Belid Lightning, der er selskabet bag Herstal.

Det skriver Dagbladet Børsen søndag.

»Vores virksomhed fortjener at komme op på et nyt niveau, og derfor har vi ledt efter en stærk partner. Det har vi fundet nu, og derfor er det den rigtige beslutning at sælge nu,« siger ejer og adm. direktør Martin Herstal til mediet.

Herstal
  • Herstal blev etableret af Martin Herstal i 1987, hvor han sammen sin hustru, Lotte, overtog en lampeforretning i Odense
  • I begyndelsen forhandlede de eksternt producerede lamper, men begyndte siden at designe egne produkter
  • Senere kom andre forretningsområder som tekstil til og udvidede forretningens omfang
  • I 2008 blev svenske Belid Lightning købt op
  • For godt tre år siden blev en ny strategisk retning besluttet, så fokus igen skulle tilbage på kernekompetencen: udvikling, produktion, salg og markedsføring af lys og lamper
  • Den strategi, der blandt andet har medført frasalg og nedskæringer i medarbejderstaben, var fuldt ud implementeret ved indgangen til regnskabsåret 2016/17

Den fynske lampefamile beholder en ejerandel på 25 pct., mens Accent overtager 75 pct. Hvad handlen har værdisat Belid Lightning til, ønsker direktøren ikke at afsløre, men ifølge Børsens oplysninger drejer det sig om knap 400 mio. kr.

Den danske lampeproducent rykkede i 2017 produktions- og udviklingsaktiviteter til Sverige, hvor det er ambitionen at vokse 50 pct. over de kommende tre år. Det skal primært ske gennem hotel- og restaurationsbranchen, oplyser direktøren.

Det seneste årregnskab for 2017/2018, som moderselskabet bag Herstal, LMTN Holding ApS, offentliggjorde i efteråret i fjor, viste, at lampevirksomhedens drift finansieres af kredittilsagn. I alt havde Herstal-koncernen gæld på 152,3 mio. kr. til kreditinstitutter ved regnskabsårets afslutning. Året forinden lød gælden på 158,4 mio. kr.

»Koncernen arbejder videre med eksekvering af planer for reduktion af balance, gæld og kapacitetsomkostninger samt optimering af forretningsmodel og struktur, herunder ved frasalg af aktiviteter,« skrev lampekoncernen i regnskabet.

Regnskabsåret bød på et underskud efter skat på 2,3 mio. kr.

Gennem en årrække solgte Herstal også brugskunst, tekstil og livsstilsprodukter, men i forbindelse med en strategiomlægning for nogle år tilbage valgte man dog at sælge disse dele af forretningen fra for i stedet at fokusere på salget af lamper.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarerbranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også