Selv uden kapitalfonde som købere er Radius-salg uspiseligt for S og SF
Det gør ingen forskel for S og SF, at der ikke er kapitalfonde blandt de potentielle købere af eldistributøren Radius. Det skal være forbrugerne eller det offentlige, der beholder majoriteten, lyder kravet.
Balladen om et salg af Radius, der driver elnettet i hovedstadsområdet, er foreløbig blevet afblæst. Der er ikke politisk opbakning til at sælge, efter at S og SF i løbet af weekenden har meldt pas.
Og at Ørsted-direktør Henrik Poulsen søndag har løftet sløret lidt og meddelt, at de potentielle købere ikke er kapitalfonde, ændrer ikke på noget for de to partier.
»Nu syntes vi ikke, at vi kunne komme længere i forløbet, og så måtte vi sige, at det, der var på bordet fra finansministeren, ikke var i nærheden af noget, vi kunne sige ja til,« siger Lisbeth Bech Poulsen, der er SF’s erhvervsordfører.
Kravet fra SF’s side har nemlig hele tiden været, at Radius også efter et salg skulle være kontrolleret af enten danske forbrugere eller et offentligt ejet selskab. Og som en del af forhandlingerne har SF hele vejen vidst, hvem der var på bordet som købere. Derfor ændrer Henrik Poulsens melding ikke ved noget.
»Det har været nogens store frygt, at det ville blive solgt til udenlandske kapitalfonde. Men vi har jo hele tiden vidst, hvem der havde budt, så det var ikke nogen overraskelse for os,« siger Lisbeth Bech Poulsen – og undrer sig til gengæld over, hvorfor Henrik Poulsen må gå ud og tale om budprocessen, når politikerne har udvidet tavshedspligt om feltet af bydere.
Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet ønsker derfor heller ikke at kommentere typen af potentielle købere. Men ligesom hos SF har det hele tiden været et krav fra Socialdemokratiet, at Radius ikke kom i privat ejerskab.
»Det er helt legitimt, at Ørsted har et ønske om at frasælge distributionsforretningen. Men som vi også har meddelt regeringen, så er vi ikke betrygget i, at vores principper om kritisk infrastruktur vil blive honoreret. Vi kunne ikke give mandat til det, der forelå,« siger Benny Engelbrecht, der er finansordfører.
Finansminister Kristian Jensen måtte efter afvisningen fra S og SF give Ørsted besked om, at der ikke var flertal for et salg af Radius.
»Socialdemokraterne er blevet bange for deres egen skygge efter salget af Dong. Og det betyder, at Ørsted ikke kan sælge Radius og skaffe kapital til sin grønne omstilling,« siger han til Ritzau.
Da 19 pct. af Dong – der nu hedder Ørsted – blev solgt til Goldman Sachs i 2014, udløste det så mange politiske stridigheder i den daværende S-SF-R-regering, at SF endte med at forlade regeringen.