Erhverv

Bill Gates: Dette er min bedste investering nogensinde

Den bedste investering skal findes i de mange milliarder, Bill Gates har brugt på velgørenhed.

Bill Gates har tjent en formue på Microsoft. AP Photo/Gero Breloer.

Hvad er den bedste investering, som én af verdens rigeste personer nogensinde har foretaget? Det har Bill Gates løftet sløret for i en kronik i Wall Street Journal, og svaret skal ikke findes blandt alverdens aktier, obligationer eller valutaer.

I stedet finder vi svaret i tre velgørenhedsorganisationer, som Bill Gates og hans hustru Melinda Gates har støttet økonomisk.

De tre organisationer hedder Gavi, the Vaccine Alliance; The Global Fund og Global Polio Eradication Initiative (GPEI). Organisationerne bringer bl.a. medicin ud til befolkningerne i udviklingslande.

Bill Gates har sammen med hustruen Melinda via Bill & Melinda Gates Foundation gennem årene støttet de tre organisationer med 10 mia. dollars.

»De er de bedste investeringer, Melinda og jeg har lavet i de seneste 20 år, og de er nogle af de bedste investeringer, som verden kan gøre i de kommende år,« skriver Bill Gates i kronikken.

Bill Gates har opbygget en af verdens største formuer på it-selskabet Microsoft, og hans personlige formue er rundt regnet på 100 mia. dollars.

Bill Gates har ikke arbejdet i Microsoft siden 2008, hvor han valgte i stedet at fokusere på filantropi. Han fortsatte dog som bestyrelsesformand i Microsoft frem til 2014, hvor han trådte tilbage fra denne post.

»Teknologi er en vind eller forsvind-forretning, men for det meste er det "forsvind". Jeg har altid antaget, at 10 pct. af mine investeringer i teknologi ville blive succeser og vilde succeser. De resterende 90 pct. forventede jeg ville mislykkes,« skriver Gates.

Ifølge Bill Gates har de 10 mia. dollars baseret på beregninger fra Copenhagen Consensus Center skabt økonomisk og social fremgang for 200 mia. dollars.

»Antag, at vores fond ikke havde investeret i Gavi, Global Fund og GPEI, men i stedet sat 10 mia. dollars i S&P 500-indekset og givet pengene til udviklingslande 18 år senere. Disse lande ville så sent som i sidste uge så have modtaget omkring 12 mia. dollars justeret for inflationen eller 17 mia. dollars, hvis vi regner med, at udbyttet var blevet reinvesteret. Hvad hvis vi havde investeret 10 mia. dollars i energiprojekter i udviklingslandene? I så fald ville afkastet have været 150 mia. dollars. Hvad med infrastruktur? 170 milliarder dollars. Ved at investere i globale sundhedsinstitutioner slog vi alle disse afkast,« skriver Bill Gates.

BRANCHENYT
Læs også