Serier

Dom i kæmpe svindelsag: Hesalight-stifter skal syv år i fængsel

Retten i Roskilde har afsagt dom i sagen om storsvindel for flere hundrede millioner kroner i lampefirmaet Hesalight. Lars Nørholt anker dommen.

Hesalight-stifteren i retten
Lars Nørholt. Foto: Carsten Bundgaard Foto: Carsten Bundgaard

Hesalights stifter Lars Nørholt skal syv år i fængsel.

Sådan lyder dommen fra Retten i Roskilde i den spektakulære sag om svindel for flere hundrede millioner kroner i det nu fallerede lampefirma Hesalight.

Dermed får Lars Nørholt lige så lang straf, som Stein Bagger gjorde i IT Factory-sagen i 2009. Lars Nørholt, som gennem hele retssagen har nægtet sig skyldig, ankede på stedet dommen til Landsretten med påstand om frikendelse.

»Kriminaliteten har været systematisk og planlagt,« sagde dommer Anders Herping under den 55 minutter lange domoplæsning i Retten i Roskildes retssal 2.

Han slog samtidig fast, at eftersom kriminaliteten har betydet »uberettiget berigelse af tiltalte og tiltaltes nærmeste«, så er er kriminaliteten sket »under særdeles skærpende omstændigheder.«

Det blev Nørholt dømt for
Hesalight-stifter Lars Nørholt blev idømt syv års fængsel for omfattende svindel i LED-lampefirmaet.
  • Skyldig i bedrageri for 351 mio. kroner, da han fik investorer til at skyde penge i selskabet ved hjælp af stærkt misvisende regnskabstal.
  • Skyldig i dokumentfalsk af særlig grov karakter ved at bruge falske kontrakter, velvidende at de var falske.
  • Skyldig i mandatsvig for 45 mio. kr., som i vidt omfang omfatter uberettiget berigelse til Nørholt og hans nærmeste.
  • Skyldig i skyldnersvig, hvor Nørholt ved at omdirigere betalinger har forsøgt at unddrage penge fra Hesalights kreditorer på et tidspunkt, hvor han viste, at selskabet var på vej mod konkurs.
  • Skyldig i momssvindel på 15 mio. kr., hvorfor han skal betale en tillægsbøde svarende til beløbet. Kan han ikke betale, skal han afsone yderligere 60 dage i fængsel.
  • Idømt konfiskation af 58 mio. kr. fra bl.a Lars Nørholt selv og associerede selskaber og parter.
  • Frataget retten til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed indtil videre.

Lars Nørholt er fundet skyldig i bl.a. bedrageri af særlig grov beskaffenhed for 351 mio. kr., dokumentfalsk, momssvindel for 15 mio. kr. og mandatsvig for 45 mio. kr.

Historien om Hesalight begyndte i 2009, da Nørholt stiftede virksomheden. Hesalight fik i de efterfølgende år stor succes takket være en helt særlig salgsmodel, hvor kunderne først skulle betale for LED-lamperne efterhånden, som de nye lamper resulterede i kontante energibesparelser.

Svindelsagens kerne er, at Nørholt i 2014 gik på kapitaljagt og rejste mere end en halv milliard kroner fra f.eks. pensionskasserne Pensam og PensionDanmark samt Danske Banks kapitalforvaltningsselskab Danske Capital.

Det skete på baggrund af misvisende regnskabstal, hvor Lars Nørholt havde indtægtsført forfalskede kontrakter med bl.a. kaffekæden Starbucks. Investorerne blev vildledt til at skyde penge ind, og da Hesalight så gik konkurs, tabte de deres penge.

Udover fængselsstraf er Hesalight-stifteren idømt en tillægsbøde på 15 mio. kr., ligesom der skal konfiskeres i omegnen af 58 mio. kr. hos bl.a. Lars Nørholt. Lars Nørholt er ligeledes indtil videre frataget retten til at drive virksomhed.

Ved oplæsning af dommen fastslog dommer Anders Herping Nielsen flere gange, at Retten fandt Lars Nørholts forklaring ”utroværdig”, og at hans forklaringer virkede »konstruerede« til at passe til forløbet.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – i daglig tale bagmandspolitiet – gik efter at sende Hesalight-stifteren i fængsel i ikke mindre end otte år for bl.a. bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

Lars Nørholt har ingen kommentarer til dommen.

Læs også
Top job