Erhverv

Norwegian sikrer sig finansiel frihed for 2,3 mia. kr.

Det økonomisk trængte luftfartsselskab vil sælge fly, udskyde levering af nye og sætte gang i et stort spareprogram, som skal øge den "finansielle fleksibilitet" .

Norwegian har fået lidt finansiel førstehjælp efter en rettet kapitaludvidelse som giver 2,3 mia. kr. i kassen. Foto: Markus Mainka/AP

Luftfartsselskabet Norwegian har sikret sig lidt større finansiel frihed, efter selskabet vil få tilført 2,3 mia. kr. (3 mia. NOK) gennem en rettet emission.

Selskabet var ellers i fare for at komme i konflikt med de såkaldte covenants - typisk betingelser, som banker opstiller for fortsat långivning og som kan påvirke kreditvurderingen.

I Norwegians tilfælde er det især betingelser omkring nogle udestående obligationslån, som har presset selskabet, efter kursen på Norwegians aktier er faldet i de seneste uger.

Kapitaludvidelsen er blandt andet garanteret af skibsreder John Fredriksen. Ifølge meddelelsen fra Norwegian til børsen i Oslo, løber tegningsperioden fra 22. februar til 8. marts.

»Selskabet ændrer sit strategiske fokus fra vækst til fokus på overskud. Og som en konsekvens af det ændrede fokus vil kapitalbindingen blive reduceret. Det vil ske dels gennem salg af fly og udsættelse af leverancer af nye fly. Desuden vil der blive iværksat et omfattende spareprogram,« skriver Norwegian i en fondsbørsmeddelelse.

Alene spareprogrammerne skal skaffe to mia. norske kroner. Dertil kommer en plan for at optimere den struktur, Norwegian har for sine baser og selve rutenetværket. Desuden venter selskabet på en kompensation fra Rolls-Royce på grund af problemer med flymotorer.

»Med en styrket finansiel balance kan organisationen koncentrere sig om at udvikle selskabet yderligere,« siger koncernchef Bjørn Kjos fra Norwegian.

Presset på Norwegian er steget i den seneste tid efter AIG, der er moderselskab for British Airways, har meddelt, at selskabet alligevel ikke vil byde på Norwegian med henblik på en hel eller delvis overtagelse.

Hos Nordnet mener investeringsøkonom Per Hansen, at kapitaludvidelsen er et godt eksempel på, hvor dyrt det er at være fattig.

»Finanserne er pressede og investorerne må bære byrden og se større kursfald i øjnene. En kapitaludvidelse på 3 mia. NOK, svarer til en kapitaludvidelse på tæt på 50 pct.. En investering i Norwegian er kun for de mest risikovillige,« lyder det fra Per Hansen.

BRANCHENYT
Læs også