Erhverv

Kursmassakre truer succesfuld børsnotering af boreriggene i Maersk Drilling

Samtlige borerigselskaber har fået savet aktiekursen i småstykker, op til at Mærsk vil sende sine egne borerigge på børsen som selvstændigt selskab. Det går ud over værdisætningen af Maersk Drilling, mener analytikere.

På få måneder er næsten halvdelen af markedsværdierne hos de syv største borerigselskaber forsvundet. Foto: Maersk Drilling Foto: Maersk

De seneste måneder er borerigselskaberne blevet skamferet på børsmarkederne, og det kan forpurre en succesfuld børsnotering af Maersk Drilling, mener analytikere.

De syv største konkurrenter har i snit fået kappet knap halvdelen af deres aktiekurs af siden begyndelsen af oktober 2018.

»Stemningen er slem derude. Hvis du vil børsnotere et offshore borerigselskab, vil du helst vente med at gøre det til et andet tidspunkt, men Mærsk har et lidt andet syn på det,« siger David Shiin, analysechef hos borerigmægleren Bassoe Offshore.

Jeg vil ikke blive overrasket, hvis de børsnoterer sig med et prisnedslag, i forhold til hvad de burde blive handlet til.

Truls Olsen, analytiker hos Fearnley Securities

Tidligere i januar skrev Berlingske på baggrund af anonyme kilder, at A.P. Møller-Mærsk planlægger at spalte borerigselskabet fra Mærsk-koncernen umiddelbart efter generalforsamlingen i april.

De analytikere, som Finans har talt med, vurderer Maersk Drillings markedsværdi til i dag at være mellem 26 og 31 mia. kr. I oktober lå markedets værdisætning af selskabet i omegnen af 33 mia. kr.

»Fordi aktiekurserne er faldet markant, er værdisætningen selvfølgelig betydeligt lavere nu set i forhold til, hvad den ville have været i oktober. Set i det lys er det nok ikke det ideelle tidspunkt med en børsnotering,« siger Eirik Røhmesmo, analytiker hos Clarksons Platou Securities.

Aktiekursernes stejle fald skyldes især dykket i olieprisen, men også uindfriede forventninger til indtjeningen og antallet af borerigge i drift.

På grund af fremtidsudsigterne for branchen handler borerigselskaberne i øjeblikket til langt under den værdi, som deres borerigge har. Mens aktiekurserne er faldet med 50 pct., er værdien af borerigindustriens stål kun dalet omkring 10 pct. i det seneste kvartal.

»Jeg vil ikke blive overrasket, hvis de børsnoterer sig med et prisnedslag i forhold til, hvad de burde blive handlet til,« siger Truls Olsen, analytiker hos Fearnley Securities.

Tidspunktet for børsnoteringen bliver offentliggjort, når Mærsk beslutter at igangsætte processen, lyder det fra selskabet, som ikke vil kommentere, om timingen er den rigtige.

Læs også
Top job