Erhverv
0

Bjørn Kjos: »Norwegian har egentlig aldrig haft finansielle problemer«

Det norske lavprisselskab vil hente milliarder i ny kapital. Aktiekursen er på en uge faldet med knap en tredjedel til det laveste niveau siden 2012.

Topchef Bjørn Kjos nedtoner de finansielle påroblemer for Norwegian.
Foto: Gregers Tycho

Bjørn Kjos, der er topchef og storaktionær i Norwegian, overraskede journalister og aktieanalytikere, da han på et pressemøde tirsdag eftermiddag i Oslo nedtonede flyselskabets udfordringer.

»Norwegian har egentlig aldrig haft finansielle problemer. Vi har været i en opbygningsfase, og det koster at ekspandere. Men nu er vi færdig med størstedelen af væksten,« sagde Bjørn Kjos ifølge norske medier.

Meldingen kom, efter at Norwegian har meddelt, at man vil hente 3 mia. norske kr. i ny kapital ved en garanteret aktieemission.

Ved årsskiftet havde selskabet en bogført egenkapital på 1,7 mia. norske kr. Ifølge lånevilkårene for Norwegian, der har en gæld på mere end 20 mia. norske kr., må egenkapitalen ikke komme under 1,5 mia. kr.

»Vi har aldrig brudt lånevilkårene, og vi kommer aldrig til at gøre det,« slog Bjørn Kjos fast.

Vi har aldrig brudt lånevilkårene, og vi kommer aldrig til at gøre det.

Bjørn Kjos, topchef og storaktionær i Norwegian.

Emissionen er garanteret af en række af de store investorer. Samtidig har John Frederiksen, der er Norges rigeste mand, lovet at skyde penge ind i flyselskabet. Han har en anslået formue på 50 mia. norske kr. og har ejerandele i en række andre norske selskaber.

»Det er fantastisk godt at have Frederiksen med som garant,« konstaterede Bjørn Kjos.

Udover ny kapital har Norwegian sat gang i en omfattende spareplan, der skal forbedre økonomien med 2 mia. norske kr. i 2019. Selskabet har allerede meddelt, at man vil lukke en række baser og ruter, som ikke er bæredygtige.

Norwegian vil også udskyde levering af nye fly og sælge ud af nogle af de fly, man allerede har modtaget, eller som er på vej.

Bjørn Kjos tilføjede, at man fortsat forhandler om et indgå en joint venture med en udenlandsk partner om at etablere et selskab, der skal stå for finansieringen af de mange fly, som selskabet har bestilt.

»Det er absolut på bordet, og vi håber på en afklaring i løbet af første kvartal,« sagde Bjørn Kjos.

I sidste uge meddelte luftfartskoncernen IAG, der har British Airways som omdrejningspunkt, at man ville sælge sine aktiepost i Norwegian og ikke længere var interesseret i at købe selskabet. Det fik aktiekursen til at rasle ned.

Meddelelsen om aktieemission medførte yderligere et kursdyk, og aktien er på en uge faldet med 32 pct. Det er det laveste niveau siden 2012.

BRANCHENYT
Læs også