Erhverv

Nyt tiltag: Snart vil Ikea lease sine møbler ud

Møblernes levetid skal forlænges, lyder det fra Ikea.

Inden længe kan du måske leje dine møbler i Ikea i stedet for at købe dem. Som et forsøg starter virksomheden udlejning af møbler i Schweiz.
Foto: Sebastian Buur Gunvald

Den svenske møbelgigant Ikea vil ikke længere kun sælge møbler. Fremover skal det også være muligt at lease dem - i første omgang dog kun i Schweiz og primært til virksomheder.

Det skriver Financial Times.

Allerede denne måned åbner Ikea for udlejning af møbler. Det er primært kontormøbler, møbelgiganten vil forsøge at lease til de schweiziske virksomheder, men med tiden forventes sortimentet af møbler, der udlejes, at vokse.

»Vi vil skabe samarbejder med virksomheder, så det bliver muligt at leje vores møbler. Når lejeperioden er slut, leverer du møblet tilbage til Ikea, og så lejer du måske noget andet,« forklarer Torbjorn Loof, adm. direktør for Inter Ikea, der ejer Ikea-mærket.

Tiltaget skal ses som et træk mod den smid-væk kultur, der ellers hersker i verden, forklarer Torbjorn Loof.

»I stedet for at smide møbler væk sætter vi dem i stand, og på den måde kan vi forlænge produktets livscyklus,« siger han til Financial Times.

Forsøget er det første af mange tests, som Ikea håber vil lede til andre typer af møbeludlejning på længere sigt. Tiltaget skal også ses som et led i Ikeas nye forretningsudvikling.

Møbelvirksomheden bevæger sig nemlig lige så stille væk fra kun at sælge varer i varehuse placeret langt fra byerne. Derfor har Ikea åbnet mindre forretninger i centre og som pop-up-forretninger, ligesom virksomheden har et større fokus på onlinesalg og levering direkte til hjemmet.

Torbjorn Loof forklarer også, hvorfor netop udlejning er fremtiden for Ikea.

»Du kan sige, at udlejning er en anden måde at finansiere et køkken. Når denne cirkulære model er oppe at køre, vil vi have meget større interesse i, at kunden tager sig godt af produktet, frem for at vi blot skal sælge en vare,« forklarer han til Financial Times.

Ikea overvejer også at lancere dets egne isenkræmmer-afdelinger, så kunderne kan købe både skruer og hængsler til de møbler, som måske ikke længere forhandles i Ikea.

Ikea genbruger også træ i nogle af sine produkter, ligesom madrasdele også kan genanvendes, lyder det fra kæden.

Læs også